måndag 31 mars 2008

Födelsedagsbarn och musik

Såg just av en händelse att Christopher Walken fyller 65 år idag. Grattis grattis får man väl säga, samtidigt som jag hoppas på att han inte är pensionsfärdig. Kom att tänka på den musikvideo han gjorde till Fat Boy Slims låt Weapon of Choice för några år sedan. Smäck:

Ett tag senare kom det eminenta programmet Kobra (i samarbete med bad boy Mikael Persbrandt) med följande:

lördag 29 mars 2008

Jobb på en lördag

Då är det bara tio minuter kvar av min arbetstid idag. Fråga biblioteket har inte varit intressant för någon idag heller, så på den fronten har det varit väldigt lugnt. Eller förresten, det har kommit en fråga, till vår lokala instans på HB. Men den kunde jag inte svara på eftersom jag behövde tillgång till någon databas eller vår tidskriftslista eller Samsök för att kunna lösa den. Dessvärre verkar det som att servern som hanterar dessa tjänster hos oss har bestämt sig för att ta helg. Illa illa.

Istället har jag fått jobbat undan lite undervisningsförberedelse, jag har köpt lite standarder och jag har kikat runt lite på det här med Wikis. Jag har ännu inte kommit fram till var jag ska göra mitt tillägg till Wiki-världen, men jag har kommit fram till följande: Wikipedia är fascinerande! Det finns bland annat en artikel om Mammakläder. Men jag skulle nog säga att det är ett ganska dåligt Wiki-exempel, en tämligen överflödig artikel som egentligen inte är fakta. För kalla mig bibliotekarie eller petig eller nåt, men jag vill ha åtminstone EN referens.

torsdag 27 mars 2008

Piratböcker

Hörde om den här sajten på väg hem från jobbet idag. Ska bli intressant att följa hur det går för den. Och kommer vi märka av den på jobbet, eller kanske hur snart kommer vi märka av att den finns? Vi bestämde idag att vi kunde länka in rapporter och sånt på nätet i vår katalog, piratböcker då? Får vi länka till det?

Mer datortid åt folket

Eller ja, mer datortid åt mig! Idag hade L med sig min dator hem igen! Och jag kan äntligen sitta i min oergonomiska position i soffan och surfa igen! Hipp hipp hurra! Det firar jag med att frosta av frysen.

onsdag 26 mars 2008

Mer YouTube!

Svante berättade just för mig att Human Tetris fått ett av de YouTube Awards som delades ut på YouTubes gala i påskhelgen. Nu visade det sig att det var inte den Human Tetris som jag och Svante trodde som fått pris, men det borde den fått. För er som missat den här versionen av Tetris, varsågoda:



Samtliga vinnare av YouTube Awards, inklusive den vinnande Human Tetris, kan du se här.

Wikis here I come

Min tidigare erfarenhet av wikieditering är väldigt begränsad. Vi har en i det ärendehanteringssystem som jag och Daniel använder oss av för att administrera Voyager. Där har jag gjort en liten insats, men det var en liten insats det så jag vet inte om den räknas. Men det ska bli spännande att ge sig in i den stora vida wiki-världen.

Det jag funderar på mest just nu är: kan man säga "wiki wiki!" när man vill att någon ska skynda sig?

YouTube motsatsen till bibliotek och arkiv?

Igår på väg hem i bilen lyssnade jag på Vetenskapsradion Forum på P1. Temat för programmet var YouTube och hur och varför det blivit ett sådant fenomen. Med i programmet var Pelle Snickars, till vardags arbetandes på Statens ljud- och bildarkiv (SLBA). Han kunde bland annat berätta att YouTube idag använder lika mycket bandbredd som hela Internet använde år 2000. Fascinerande. Dessutom, och det var det här jag fastnade för, så menade han att man hade gjort undersökningar för att se hur mycket av materialet som ligger på YouTube om faktiskt används. För som vi alla vet så ligger där enormt mycket filmer. I biblioteks- och arkivsammanhang pratar man om 20-80-regeln. Det vill säga att det är lite drygt 20% av beståndet som används kontinuerligt av användarna, resterande 80% är så gott som oytnyttjat, eller i vilket fall väldigt sparsamt utnyttjat. Dessa siffror pratade också Snickars om, enligt honom visar mätningar att enbart 20% av det material de tar in i SLBA kommer någon någonsin att titta eller lyssna på igen. Den undersökning man gjort på YouTubes material däremot visar att hela 90-95% används. Det är alltså en väldigt liten del som förblir outnyttjat. Hur kommer detta sig egentligen?! Varför är skillnaderna så stora? Arkiv som arkiv kan man ju tycka. Men å andra sidan så är ju YouTubes bestånd i allra högsta grad användarstyrt - kanske har det med saken att göra? Eller så kanske det är formatet. Hursom helst - fascinerande!

tisdag 25 mars 2008

Snö och renovering

Påskhelgen har spenderats i Bohuslän och i "stugan" (jag sätter stugan inom ciationstecken, för det känns som om det är fel ord att använda trots att det är det ordet vi använder) ihop med L:s föräldrar och lillebror.Stugan ligger norr om Lysekil och är egentligen en gammal stenhuggarkasern där stenhuggarna bodde tätt förr i tiden. Huset består av sex lägenheter av varierande storlek, lite i stil med det vi såg hos Eva när vi var och hälsade på henne på Bohus Malmön. Fotot här är taget när jag står med ryggen mot havet, och ljusförhållandena är väl inte särskilt optimala. Den eminenta utsikten från huset inkluderar Preemraffs stora lossnings- och lastningsbrygga. Väldigt spännande med massor av stora fartyg som kommer och går. Dessutom har vi full koll på bogserbåtarna som ligger nere i hamnen, alltid redo att hjälpa ett stort fartyg till eller från kaj.

I helgen har vi fem sysselsatt oss med att renovera köket i vår lägenhet. Vi har rivit ner masonit från väggarna och hittat gammal pärlspont. Rivit ner masonit från taker och hittat mer pärlspont. Sedan trog vi upp plastmattan och masoniten på golvet också och hittade ett trägolv. Vi konstaterade tidigt att masonit, det var nog något jättebra när det kom. Och vi funderade en del på var husets ursprungliga invånare hade tänkt om oss när vi nu rivet ner all den fina masonit de satt upp för att dölja det förskräckliga trägolvet och den fula pärlsponten. Det är väl bara att konstatera att det mesta går i cykler. Vi vill gärna få tillbaks den gamla stilen och känslan i köket, givetvis med en modern touch som exempelvis spis och kyl och frys. Att riva och röja utan att behöva vara så försiktig är väldigt roligt faktiskt. Efter att ha rivit och röjt var det dags att börja med uppbyggnadsarbetet igen. Just nu är planen att allt det vi hittade under all masonit skall behållas. Så vi har skrapat gammal färg, tvättat, slipat, spacklat, slipat lite mer, spacklat lite mer osv.

När man håller på och renoverar så här så är det rätt skönt att kunna duscha av sig lagom till kvällen. Det var inte det lättaste, och vi gjorde det faktiskt inte varje kväll, utan föredrog smutsen just då framför en spann med varmvatten utomhus med en del minusgrader i luften och istappar hängandes i den annars väldigt funktionella utomhusduschen. På sommaren funkar nämligen duschen så att vattnet i tanken som står i anslutning till duschen värms upp av solen. Alltså är principen på sommaren: soliga dagar varmt vatten, molniga dagar kallare vatten. Dagar som de som varit i helgen spelar det ingen roll hur mycket solen sken, för vattnet hade frusit i ledningarna om det varit påkopplat, så därför var det inte det, och vi fick nöja oss med en spann vatten när vi ville duscha. Tro det eller ej, så var det faktiskt inte särskilt farligt som det ser ut att duscha med en spann i den där "duschkabinen". Vi kom fram till att det nog faktiskt är kallare att duscha molniga dagar på sommaren. (Repen som hänger i duschen brukar för övrigt inte vara där, det är bara lite temporär vinterförvaring.)

Hur det gick med köket och renoveringen? Det är inte klart än. Men vi kom så långt att vi fick målat väggarna innan jag och L åkte hem igen för att jobba. L:s föräldrar och lillebror är lediga veckan som kommer och kommer därmed att vara kvar och fortsätta gneta. Så förhoppningsvis dröjer det inte allt för länge innan vi har ett nygammalt kök i stugan.

torsdag 20 mars 2008

Hur mycket boknörd är du?!

Snabbt bara:
Jag hittade ett underbart litet test som ni måste göra: Hur mycket boknörd är du?

Radioprogram via flöde

Jag har börjat prenumerera på radioprogrammet Mammas Nya Kille. Ett fruktansvärt roligt program som går på P3 på onsdagar. Det är inte alltid jag kommer ihåg att det går eller har tid att lyssna. Men nu får jag det senaste programmet till min Snarfer! Så himla bra! Bara att klicka på länken och lyssna när man har tid. Jag har försökt hitta ett flöde för P1-programmet Nya Vågen också, men det har jag inte hittat än. Det kanske inte finns något... Dessutom vore ju det roligt att få På Minuten nedladdat också. Vilka program prenumererar du på? Eller vilka skulle du vilja prenumerera på?

Datorer till barnavdelningen

Den här artikeln fastnade jag för i tidningen i morse. Det är ett kort reportage om att barn inlagda på Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg får låna datorer under tiden de vårdas på sjukhuset. Hittills är det bara ett prov, och det är tre stycken killar som fått varsin dator. Tanken är att man inte ska behöva bli isolerad även från cybervärlden när man ligger på sjukhus, det räcker gott och väl med att man är isolerad från skolan och kompisar IRL. Himla bra projekt och nu är det väl bara att hoppas på att fler datorer kommer inom kort!

Såna nyheter tycker jag om att läsa på morgonen. Det gör liksom att dagen blir lite lättare. Vi prenumererar på GP, och jag hinner oftast bläddra igenom minst två av tre delar när jag äter frukost. Och då menar jag alltså bläddra. Skanna av och läsa rubriker. Dessutom har jag tid att fastna i en-två artiklar och läsa. Egentligen borde man väl läsa mer, men det känns liksom inte riktigt som om tiden finns där...

onsdag 19 mars 2008

Levande (?) teknik

Jag måste bara lägga upp den här filmen som visar en robot utvecklad vid Boston Dynamics. Den heter BigDog är och alfa-hanne i den robotfamilj de har utvecklat. Pengarna som det kostar att utveckla den kommer från The Defense Science Office...

Allra mest verklig tycker jag att den ser ut när den kommer ut på is och när den får ta emot slag. Det är nästan så att det är lite jobbigt att kolla på den bara för att den känns så verkligen emellanåt tycker jag. Fascinerande vad man kan bygga!

Rapporter inför OS

Det är ju som bekant OS i sommar och nu börjar rapporterna trilla in. Carolina Klüft kommer till exempel inte att tävla i sjukamp. Det som vi är så vana vid. Istället satsar hon på tresteg och längdhopp. Spännande spännande! Förstår absolut om man måste ändra fokus emellanåt för att behålla gnistan och intresset för det man gör. Nu är det bara till att hoppas att Christian Olsson också blir frisk, så att vi får se lite svenkt hopp i det manliga tresteget också.

OS ska bli roligt*. Speciellt som jag har planerat det så himla bra så att jag är ledig då. Bebisar ska planeras in rätt. Dessvärre har jag en tendens att bli en soffsittare när det är sportevenemang på TV. Under förutsättning att det är rätt sorts sport, ishockey och fotboll intresserar mig inte särskilt mycket. Men friidrott, skidor, simning eller något annat går alldeles utmärkt. Så vi får hoppas att jag inte fastnar i soffan alltför mycket. Men jag antar att en arg bebis ska kunna få upp mig ur soffan om det behövs. Däremot har jag ju inte beställt en arg bebis, jag har beställt en sån bebis som Lena fick. Så vi hoppas att det inte blir felleveranser i juli.

*Sen har vi ju den här Kinafrågan som kanske inte gör det lika roligt som det skulle kunna vara. Men jag orkar inte gå in på det nu.

Bilden kommer från http://www.sr.se.

Datorlös

Min dator är inlämnad på service eller vad man ska säga. Den fungerade helt enkelt inte riktigt som den skulle, skärmen flimrade emellanåt vilket är ganska irriterande. Det är nu fem veckor sedan jag lämnade ifrån mig den, och i början saknade jag den en hel del. Sen har jag liksom vant mig, och datorn är ju långt ifrån livsnödvändig, men den sätter en liten guldkant på tillvaron emellanåt. Nu har jag dock börjat sakna den lite igen. Det är ganska skönt att kunna ligga och slösurfa lite på bloggar i soffan emellanåt. Och så kom jag på att jag ska vara jourhavande bibliotekarie nästa lördag, så därför har jag nu sagt åt L att om min dator inte är tillbaks innan dess så måste jag ha hans under den tiden. Japp, vi är en sån familj med två datorer, en stationär och en bärbar. Men i alla fall, jourhavandetiden är räddad - plikten framför allt som Gustaf VI Adolf skulle ha sagt.

Nu är det dags att planera lite undervisning.

Bilden är tagen från http://www.hp.se.

måndag 17 mars 2008

Yo, Rollyo - här lär man sig nytt!

Har nu testat Rollyo lite grann. Första ämnet jag bestämde mig för att utforska var graviditet, det är liksom en del som kretsar kring det just nu. Oj vad många scrolls det redan fanns som handlade om pregnancy. Några exempel: Woman pregnancy (spännande, undrar om det också finns en Men Pregnancy), Amish Pregnancy (också väldigt spännande), men jag valde till sist en som hette Pregnancy and babies. Gjorde en sökning på Strollers och fick reda på vilka barnvagnar som kändisarna i USA har! Det kan säkert hjälpa någon som står och vacklar mellan två olika modeller:
Jaha, har Heidi Klum en Mutsy Spider medan Sarah Jessica Parker har en Silver Cross Balmoral, jamen då tar jag en sån där spindelvagn.
För vår del lutar det åt en begagnad Emmaljunga, inte för att Pernilla Wahlgren eller Charlotte Perrelli har haft en sån, utan för att min syster har en sån. Himla praktiskt. Men vi får väl se, vi kanske drabbas av köphysteri längs vägen. Än finns det tid till det.

Tillbaks till Rollyo. När jag istället letade efter scrolls som behandlade bibliotmetri fick jag inte alls lika många resultat. Faktum är att det bara kom upp en, Scientometrics. Den verkade å andra sidan ganska trevlig och bra. Däremot ger den inte så roliga sponsrade träffar. Man kan ju undra vad "citation analysis" har med "Pornos - $1.99 Full Access Page" att göra... Jaja, man får väl ta det onda med det goda.

Jag ska se om jag kan få till en egen liten scroll någon dag, skulle vara intressant att se hur det går till och hur väl den hittar saker och ting.

fredag 14 mars 2008

Nyhetsflöda mig hit och nyhetsflöda mig dit

Jaha, då har man fått en duvning i nyhetsflöden, flöden, feeds eller vad man nu ska kalla det.
Jag har använt mig av det en del innan, och har då använt Snarfer. I Snarfer har jag en del IK-bloggar registrerade, men problemet är att jag inte har öppnat Snarfer på ett tag. Jag hade helt enkelt inte tid att hålla mig uppdaterad, så då valde jag att inte öppna programmet. Nu ligger det en hel del nya inlägg där att läsa, närmare bestämt 115 stycken. Jag får se om jag tar mig igenom dem, eller om DELETE-knappen får komma till användning.

Jag använde även Snarfer ett tag helt privat för att hålla koll på de bloggar jag läste för skojs skull. Det jag då märkte var dock att det blev liksom inte lika roligt. Jag effektiviserade lite för mycket kändes det som. Kanske för att jag inte läste så många bloggar så att det blev "jobbigt" att surfa runt till dem. Jag insåg helt enkelt att en del i mitt bloggläsande, anledningen till att jag gjorde det, var att fördriva tid och kolla runt på kommentarer och så vidare. Det nöjet försvann när jag helt kliniskt började prenumerera på bloggarna istället.

Men nu tar vi nya tag och jag vet att flöden är alldeles ypperliga att använda sig av, speciellt när man hittar rätt användningsområde. Det första jag ska göra är att lägga upp flöden för kollegornas bloggar.

torsdag 13 mars 2008

Kattliv och filmer

Den här filmen har jag fått på mailen av min svärmor, en oerhörd kattälskare. Tänker lite på Monika när jag ser den. Är det så här det är? En annan har ju inte katt än... Filmen heter "Waking up with a cat" och det är en fördel om man har ljud när man ser den.



Så där, då jag har jag även testat att lägga in film från min dator på bloggen. Det jag har kvar nu är det där bildspelet. Men jag har fortfarande inte haft tid att jämföra Picasa och Flickr, så jag får se när jag lyckas med mitt bildspel. Dessutom ger ju alla kollegors fina bilder i bildspelen värsta prestationsångesten.

tisdag 11 mars 2008

Bilder, Picasa och Flickr

Som jag skrev tidigare så har jag skaffat mig ett flickr-konto. Jag vet inte om jag är så jätteimpad av deras tjänst faktiskt. Det känns onödigt omständligt med massor av bekräftelser som jag måste ge hela tiden, och konstiga animeringar när jag flyttar en bild. Dessutom har jag problem med att få in ett bildspel från flickr, precis som Karin. Så jag tror minsann att jag ska kika lite på Picasa också, se om jag tycker bättre om deras tjänst innan jag börjar pilla allt för mycket med att få in ett bildspel från flickr.

måndag 10 mars 2008

Måndag morgon

Så var det måndag igen och jag är på plats på jobbet. Skönt att vara frisk och skönt att vara i farten igen. Två dagar hemma gjorde verkligen susen. Dessutom fick jag ju tid att sitta och pilla med bloggen, lagom stillsamt och intellektuellt krävande.

Helgen har annars inkluderat biltvätt, svärmorsfirande, kattbegravning och umgänge (fika och middag) med goda vänner i Jönköping. Helt enkelt en bra helg (med undantag för kattbegravningen då).

Just nu sitter jag och ska bevaka chatten här på jobbet, men det går inte så bra. Någonting är fel. Jag får ingen kontakt med servern, hmm.

fredag 7 mars 2008

Inte konstigt att man inte blir frisk

Förkylningen börjar äntligen släppa sitt grepp lite grann om mig. Sakta sakta, och för hoppningsvis är det faktiskt så att jag börjar bli frisk. Men jag har nu kommit på att det inte är så konstigt att jag varit förkyld, blivit lite bättre och sedan blivit sämre igen. På en av alla dessa sajter man kan läsa om graviditeter står om det vecka jag är i just nu:
Fostret: Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln.
Hah! Det är någon som snor mina antikroppar! Så här sitter man och är sjuk och har ingen som fajtas inom en. Attans!

(Jag förstår förövrigt att det inte är just den här veckan och enbart den här veckan som antikropparna överförs, så det lär inte bero på enbart det. Men det ska tydligen ta längre tid för gravida att bli friska från en förkylning... Har antikroppar förresten något med motstånd mot förkylningar att göra?)

Rubrikbild!

Jag har fått till en rubrikbild! Men precis som Svante var jag tvungen att byta template för min blogg för att få till det på bästa möjliga sätt. När jag hade min förra mall så låg det liksom en annan bakgrund i rubriken som gjorde att det blev fult och konstigt när jag ville ha dit min egen. Att byta template var dock inte så krångligt, det jobbiga var bara att alla templates har ju olika storlek på sina rubriker. Jag fick alltså göra min rubrikbild i lite olika storlekar innan jag hittade "rätt" mall.

Hur som helst, nu är den på plats. De två bilderna har jag tagit ifrån flickr, bilder som har CC-rättigheter, och som jag fick modifiera som jag ville. Så stor cred till Mrs Magic och mahalie på flickr. Det svåraste tycker jag är att veta hur man ska ge cred på ett bra sätt. Jag menar hade jag bara använt bilden i ett inlägg här på bloggen så hade det varit ganska lätt. Nu ligger bägge bilderna där uppe hela tiden och jag vet inte riktigt var jag ska skriva fotografernas namn... Svårt svårt. Nå väl, jag tror inte att jag blir stämd den här gången i alla fall.

onsdag 5 mars 2008

Jag och Beyonce!

Jag har hittat en sån rolig sida! Man kan kolla vilken kändis man är mest lik på ett foto och sedan morfas till denna. Kolla:

Nästa steg blir givetvis att leta rätt på ett annat foto av mig och se vem mer jag är lik!

En hel del andra saker på sidan, MyHeritage, verkar också väldigt spännande. Eller vad säger ni om en funktion för att utröna om barnet är mest likt mamma eller pappa - tänk vad många diskussioner man kan få ett slut på bara genom att jämföra foton!

Men nu vill jag veta: vem är ni lika?!

Flickr

Jag har äntligen lyckats skapa ett konto på flickr. Några få bilder har jag också lyckats ladda upp, så jag antar att nästa steg blir att knyta ihop flickr och bloggen. Jag får fila lite på det jag.

Annars använder jag just nu flickr till att söka efter bilder som jag får använda till att göra min rubrik-bild, så vi får väl se hur det går med det.

måndag 3 mars 2008

Förkylt!

Idag är det förkylt så det står härliga till. Förvisso inte lika illa som det var igår, men tillräckligt för att jag ska känna mig särskilt frisk. Det är alltid svårt det där tycker jag, att bedöma om man är friskt nog att vara på jobbet. På morgonen när man vaknar kan man känna sig ganska bra, för att senare under dagen säcka ihop allt mer. Eller tvärt om, det är inte ovanligt det heller. Man mår superkass på morgonen, men under förmiddagen sen när man kommit upp och ut och runt och allt det där så har man nästan dåligt samvete för att man bara sitter hemma och såsar trots att det känns som att man skulle kunna vara på jobbet.

Hur som helst, idag sitter jag mest vid mitt skrivbord och jobbar undan en massa. Känns inte så lämpligt att socialisera en massa i fikarummet när jag nyser och snörvlar lite titt som tätt. Som tur är har mina rumskompisar flytt fältet (jag tror dom jobbar på annat håll) så jag slipper smitta dem.