lördag 31 maj 2008

Skötbädd (eller Har det blivit en syblogg nu?)

Det finns gott om bloggar som fokuserar på sömnad runt omkring på nätet. Jag har, av tämligen uppenbar anledning, fastnat för sådana som fokuserarbarnkläder och barntillbehör. Det var också genom lite olika bloggar jag fick idén om att sy en skötbädd eller ett skötunderlägg att ha i skötväskan till Smulan. På så vis har man alltid något smidigt att lägga bebisen på när man ska byta blöja ute i vida världen.

Inspirationen till mitt underlägg kommer främst ifrån Mysklumpen, även om jag har förenklat hennes modell något. Så här ser mitt resultat ut:

Den är gjord av vanligt bomullstyg på utsidan, akrylatväv på insidan och mellan dessa finns en lite tjockare väv så att den blir lite skönare att ligga på. Storlek: 40x60 cm.

Människa vs gravid kvinna

Har just kommit tillbaks hem efter en promenad runt Härlanda tjärn. Där var hur mycket folk som helst som solade och badade. En tå i vattnet visade att temperaturen inte var särskilt låg, utan där hade jag lätt kunnat bada. När vi var nästan runt tjärnet (man går på grusade gångvägar och stigar) så bestämde vi oss för att vika in på en stig och gå vid vattnet sista biten. När vi kommer ut i en liten glänta där det sitter lite folk och fikar och badar säger någon "oj, här kommer det människor... och en gravid kvinna". Tja, vad ska man säga, det var bara att humma lite jakande och fortsätta gå. L frågade sedan hur det kändes att ha blivit nedgraderad från människa, men jag konstaterade att det behöver ju faktiskt inte vara frågan om ett nedgraderande. Det kan ju lika gärna vara uppgraderande. Det enda som är säkert är att en människa och en gravid kvinna inte är samma sak. Eller? Till viss del är det kanske sant, den gravida kvinnan fick i varje fall väldigt svullna händer av promenader, något som människan inte kände det minsta av.

torsdag 29 maj 2008

Fanny Snoodle kan inte franska

Så har Fanny Snoodle äntrat Second Life. Än så länge har hon bara tagit några stapplande steg, lärt sig klä på sig och hantera en fackla. Dessutom har hon upptäckt hur man flyger, och det verkar ju väldigt coolt.

När Fanny Snoodle stod och funderade lite över det där med kläder (ni vet hur tjejer kan vara) så kom Fatalia Galicia fram och hälsade. "Salut" sa hon. Fanny Snoodle svarade med ett "Hello", följt av "How do you do?" (hon verkar vara rätt artig ändå Fanny). Dessvärre svarade Fatalia Galicia bara med ett "french?", varpå Fanny Snoodle var tvungen att beklagande säga "Je ne parle francais" på knagglig skolfranska. Men Fatalia verkade inte bli alltför besviken på grund av det. Hon kastade ur sig ett "np! bye!" innan hon sprang vidare.

Efter de här små utsvävningarna så crashade dessvärre programmet, och jag har inte fått igång det igen. Får avvakta lite sen ska Fanny få utforska lite mer. Då kommer också en lite längre utvärdering av det här med Second Life.

tisdag 27 maj 2008

Smulrapport & smuldeg

Ännu en kontroll på MVC genomförd och både jag och Smulan gick igenom, himla bra. Fortfarande stabila hjärtljud och en stadigt växande mage. Är lite fascinerad över att den bara bli större och större. Jag tycker nog att den är rätt stor redan. Tänk att den ska växa i sju veckor till.
Barnmorskan tyckte dessutom att Smulan verkade ligga åt "rätt" håll, rumpa upp och huvudet ner. Usch vad jobbigt! Inte konstigt att bebisar skriker när dom kommer ut. Jag menar inte nog med att dom just tryckts ihop nåt alldeles förskräckligt och det är alldeles kallt och läskigt utanför magen, dessutom har de spenderat en himla massa tid upp och ner.

Vi, jag och L, har dessutom insett att det här med jämställdhetsbonus kommer rätt lägligt för vår del. Eller kanske att Smulan kommer rätt lägligt med tanke på jämställdhetsbonusen.

Mer Geisha åt folket!

Nu för tiden får jag lite titt som tätt frågan om jag har några cravings så här under graviditeten. Men nej, så rolig är jag inte, har inget måste måste måste så där. Choklad däremot är ju ruskigt gott, men det har det ju å andra sidan alltid varit, så jag vet inte om jag kan skylla det på mitt tillstånd. Kanske att jag tillåter mig själv att äta lite mer av den varan än när jag inte är gravid. Favoriten är lätt den här underbara varianten av choklad:
Bilden är hämtad från http://www.international-chocolates.com.

måndag 26 maj 2008

En 24:de sak?

Nu när vi fått alla genomgångar av de 23 sakerna, så vill jag visa en 24:de sak som jag tycker är himla käck! På http://www.doodle.ch finns verktyg för att underlätta beslut i grupp när gruppen inte finns samlad på en fysisk plats. Man kan till exempel besluta om mötestider, eller om lunchrestauranger eller om resmål eller något helt annat. Väldigt praktiskt tycker jag, speciellt det här med mötestider. Istället för att hålla på och skicka mail fram och tillbaks för att se när folk kan och inte kan så sätter man bara upp en liten doodle-enkät för ändamålet. Inte alls svårt. Här och här kan ni se två exempel som jag har gjort.

Ytterligare exempel på tjänst som undelättar livet och samarbete. Som sagt: himla käckt!

torsdag 22 maj 2008

Duschproblem

Duschen på mitt hotellrum är rätt liten, som den brukar vara på hotellrum i och för sig. Det är bara det att dörren in är också ganska smal, öppningen är cirka 40 cm bred. Med lite margarin på axlarna och höfterna går det att gå rakt in. Men en "normal" person kan ju gå in på sidan, det kan jag också, med cirka 2 cm till godo. Hiskelig tur att det inte var några veckor senare vi skulle hit. Undrar om man får byta rum med anledningen "jag kommer inte in i duschen i det rummet, min mage är för stor".

Rapport från Kalmar

Vi (Catta, Eva, Monika, Daniel och jag) är på årsmöte med GSLG i ett soligt Kalmar. Blå blå himmel och en väldigt skön sol. Vi kom hit vid elvatiden idag och hann då gå och lämna våra väskor på Kalmar Slottshotell där vi bor. Sen blev det lunch på en uteservering i stan. Därefter satte programmet igång med föreläsning, årsmöte och redovisning från systembibliotekarierna. Givetvis hann vi med lite kaffe mitt i allt ihop också. Klockan 17 var det sedan dags för visning av Kalmar Nya Konstmuseum. En tydligen rätt omstridd, men i mitt tycke spännande och läcker, byggnad nästan mitt emot hotellet. Vi hann nästan med alla tre utställningar innan vår guidade visning avbröts av brandlarmet. Snopet, men det var bara till att ta sig ut. Nästa anhalt var middag på Calmar Hamnkrog. Väldigt gott, och väldigt mättande. Under middagen var det dags för QUIZ, en quiz med schlagertema! Jag, Catta och Alastair från Kalmar bildade ett lag. Och oj oj oj, jösses vad vi vann! Eller ja, jag vet inte hur mycket vi vann, men vann det gjorde vi helt klart. Och vi har varsitt förkläde att bevisa det med!

(Nu är bara den stora frågan, när är det dags för quiz hemma hos oss igen?! Det är bra länge sedan det var quiz nu. Typ åtta månader eller nåt sånt. Det är väl nästan skandal, tycker ni inte det??)

onsdag 21 maj 2008

Skodd

Min svärfar köpte skor igår. Till mig. Himla käckt. Som jag misstänkte så fanns inte de helvita att finna i Kanada. Men väl ett par nästan helvita. Till lite mer än halva priset mot vad de kostar här hemma. Det tycker vi om.

Dagens upptäckt

Man kan inte betala med VISA-kort i automaten längst bort på 2-kronorsparkeringen på jobbet. Däremot kan man det på den närmast jobbet. Den här upptäckten gav mig lite extra steg på min stegräknare i morse, så det är ju trots allt positivt.

Bilden kommer från svenska Wikipedia.

måndag 19 maj 2008

Det andra livet ligger nere

Så tar man tag i det här med andrahandsliv och tänkte kolla runt lite på Second Life ikväll. Då ligger tjänsten nere. Utan att nu ha kollat på Second Life så påminner det hela mig om den period i mitt liv då jag hade mitt andra liv i en MUD på nätet. Där i världen Questionable Sanity framlevde de fem karaktärer jag hade skapat (bland annat en faery) sina liv ihop med en hel bunt andra karaktärer, som styrdes av en hel bunt andra människor på andra ställen i världen. Rollspel på nätet i textformat helt enkelt. Låter hysteriskt tråkigt men är hemskt beroendeframkallande. Vi får väl se sen när Second Life har kommit upp igen om det är något liknande. Under tiden så får jag väl hålla till godo med mitt första liv, och se om jag kan påbörja den skötbädd jag har tänkt sy för att ha i en framtida skötväska till den där Smulan som ligger och gympar i min mage.

lördag 17 maj 2008

Shoppingblogg? Kanske inte - men skor i alla fall!

Det här är ju ingen shoppingblogg - än så länge... Vet vet vad som händer den dagen jag blir föräldraledig.

Men.
Jag blev lite förälskad igår när jag sprang i affärer. Måste ha ett par nya skor eftersom jag enbart har ett par som är gångbara just nu. (Plus ett par som inte riktigt räknas eftersom de är så totalt utslitna, men som jag använder ändå.)
Här är objekten för min förälskelse:
Problemet är bara hur praktiskt är det med helvita tygskor på en skala? Och ok, det kanske hade varit bra om det varit billiga skor. Det är det inte. Det är ett par Converse som kostar lite mer. Då kom jag på den geniala idén att jag kan ju be min svärfar som för tillfället befinner sig i Kanada att kika efter dem där. Problemet är bara att jag hittar inte just den här varianten på Converse hemsida (helvita alltså), så jag fattar inte riktigt vad det är för specialmodell på dessa. Däremot hittar jag de helsvarta där... Hmm, what to do, what to do? I-landsproblem jag vet. Men det är sånt man (jag) funderar över när jag sitter hemma en lördagskväll och känner mig som om jag står precis på gränsen till en stor förkylning.

tisdag 13 maj 2008

Kortis: Flaggkonst

Kolla in det här. Ganska fräckt, skrämmande och pricksäkert. Säkerligen inte helt sant, men väl en spegling av verkligheten.

Samarbete på nätet

Jag har, som en hel del andra efter vad jag förstått, halkat lite efter med mina 23 saker. Jag har inte kunnat vara med på de sista två genomgångarna och då tappar man liksom lite fokus. Men ingen ko på isen, jag har hittat det igen. Det dök upp igår under klädkammarröjningen (tänk vad man kan hitta mitt i en stor klädhög).

Första momentet jag missade var det som gällde Office på webben. Jag har faktiskt aldrig testat något av detta innan, mest kanske för att jag är lite av en Microsoft Office-nörd. Inte för att jag förstår varför, när jag väljer bort Internet Explorer delvis på grund av att det är just Microsoft som ligger bakom. Men men, jag kan tänka mig (om jag ska analysera mig själv) att anledningen till att jag inte testat på en gratisvariant motsvarande Officeprogrammen är att jag är rädd att de ska vara bättre. Och jag vill liksom inte hitta något som är bättre än Word, för jag kan ju det så bra. Men men, nu är det gjort.

Google docs - helt klart en positiv grej. Jag och Sofia för anteckningar över våra BADA-möten på institutionerna där nu. Väldigt praktiskt. Dessutom får vi data som Martin tagit fram angående publicering den vägen, också väldigt smidigt. Men detta är ju mindre grejer. Hur fungerar exempelvis worddelen i Google docs när det kommer till större publikationer? Hur fixar den formatering? Innehållsförteckning? Bildtexter? Ja ni vet. Formatering går ju att göra en del med, men automatisk innehållsförteckning är det dåligt med. Jag hittar inte heller någon sidnumrering och sånt. Men det kanske är att ställa lite för höga krav. Så länge det inte är alltför stora projekt man ska ro hem så är nog Google docs väldigt bra. Samarbetet underlättas ju väldigt mycket, och versionshantering är ju klockrent!

Writeboard - också väldigt smart. Här kommer ju verkligen innehållet i fokus, hur ska texten utformas? Helt utan krusiduller. Kanske lite klumpigt med att man måste hålla reda på sin URL. Men det gör man ju utan problem med underbara del.icio.us. Men det här tycker jag nog är ett väldigt smidigt verktyg. Lite som ett anteckningsblock, inget du skriver din doktorsavhandling i, men väl användbart för mindre projekt.

Summa - båda verktygen tycker jag verkar användbara, och väl värda att komma ihåg inför kommande projekt man kommer ingå i. Väldigt smidiga. Men det är klart det är ju det där med att lägga allt hos Google, det är något jag inte är helt förtjust i...

Uppsala - här kommer jag

I morgon bär det av till Uppsala och ett möte för folk som pysslar med eller bara är intresserade av bibliometri. Ska bli intressant och spännande. Jag var på ett möte som detta i Stockholm i höstas, och det var väldigt inspirerande. Det är nog det jag tycker är bäst med att komma iväg på möten och konferenser så där. Det ger väldigt ofta så mycket inspiration, man får massa idéer och börjar brinna lite på nytt för frågorna. Sen gäller det ju i och för sig att hitta tiden att dra nytta av sin inspiration när man kommer hem och sitter vid sitt skrivbord i J219 igen. Inget ont om J219, det är en himla bra plats att sitta på, men ni vet vad jag menar.
Bilden kommer från http://www.uppland.nu.

Den gravidas rätt?

Jaha, då var det dags igår då. Dags för det där som jag trodde mest skedde i böcker och på film. Dags för den gravida kvinnan att få sina fötter masserade av maken. Aj aj aj vad ont det gjorde i dem, och aj aj aj vad ont jag hade i mina ben så att jag inte riktigt orkade böja mig ner och ta hand om mina egna fötter. Men som tur var så kom L hem från sin skola innan jag hade somnat, så han var snäll och smorde in dem lite. Jätteskönt! Det kan jag lätt se som en bra vana.

Trolig orsak: alldeles för mycket spring och alldeles för lite sittande. Och då menar jag inte spring som i massa gående som ger steg. Utan mer spring mellan klädkammaren som jag röjde i och vardagsrummet där alla saker låg utspridda. Men nu är det fint i klädkammaren, och jag har lyckats tömma en byrålåda att ha Smulans kläder i. Och mina fötter mår för tillfället bra.

måndag 12 maj 2008

Städtrötthet

Varför blir man alltid så där matt och helt tokslut när man kommit halvvägs igenom en röjning? Har precis dragit ut i princip allt ur klädkammaren för att rensa och göra fint därinne. Nu när hela lägenheten är full med kläder och annan bråte så tar energin liksom bara slut. Kapoff! Det blir nog till att ta sig en kaka och ta sig i kragen. Så här kan det ju faktiskt inte se ut, även om jag är bra sugen på att lämna det som det är just nu.

Smulrapport

Magen den bara växer och växer, och tur är väl det för det är ju precis så det ska vara. Senaste MVC-besöket gav också goda besked. Allt såg bra ut och magen är fortfarande väldigt normalstor. Däremot tror jag inte att psyket (mitt alltså) har greppat det här med att det ligger en ny liten människa inuti mig än. Och på sätt och vis så tycker jag att det är helt OK att psyket inte har gjort det. Jag menar en helt ny människa är en rätt stor grej, det tycker i alla fall jag.

I magen är det förövrigt lite skiftande aktivitet, precis som det ska vara antar jag. Emellanåt är det gympapass med sparkar och slag, sen är det helt lugnt vissa tillfällen, för att senare övergå till någon sorts yogapass eller nåt. Sträck ut och tryck dig så hårt som möjligt mot väggen som omger dig, tycks vara tanken under dessa pass. De två senare varianterna, alltså stillhet och yogapass är nog de vanligare varianterna känns det som.

Vi har förresten ungefär nio veckor kvar (+/- 2) att vara två människor i en.

Ledig!

Idag är jag ledig. Semester är ett himla bra påhitt.

söndag 11 maj 2008

Ibland har man tur

Så sitter man och zappar lite grann på söndagskvällen och lyckas hamna på TV6, och vad visas där om inte Kvalitetsfilm! En utmärkt film att hänvisa till när man kommer hem från jobbet och är helt slut, att vara bibliotekarie är helt enkelt inte så himla enkelt alla gånger.

Lördagens insikter

Att tapetsera två rum ger typ inga steg alls. Men man blir toktrött och orkar knappt röra sig. Dessutom är det svårt att få tapeter att sitta rakt i ett hus som inte har en enda rät vinkel. Men vi gjorde vårt bästa och efter tio timmars tapetserande var bägge rummen i stugan gjorda. Och vi var möra. Dessutom lite frustrerade över att behöva tapetsera på årets hittills finaste dag. Men tapeterna var tvugna att komma upp för att elektrikern ska kunna komma och dra elen i veckan.