fredag 27 juni 2008

Förlossningsinformation nr 2

Då var vi färdigutbildade i förlossningens underbara värld. Tre gånger har vi varit i aulan på Östra sjukhuset och lyssnat på Östras svar på Eva Rydberg. Hon har med lika delar humor och allvar berättat en himla massa olika saker om förlossningar och bebisar. En oerhört inspirerande kvinna som jag mer än gärna skulle ha med mig i förlossningsrummet.

Vi har hört om alternativa smärtlindringsmetoder (som kvaddlar, akupunktur och TENS) och om medicinska smärtlindringsmetoder (som panodil, epidural och PCB). Det verkar vara en djungel och hur sjutton ska man veta vad som är bra? L tyckte i alla fall att det där med epidural lät väl lite väl overkill. Jo, det får man väl se...

Vi har också fått en lång genomgång om kejsarsnitt och lärt oss att det finns tre varianter av snitt: planerade snitt, akuta snitt och urakuta snitt, och vi fick lära oss skillnaderna på dessa. Dessutom lär det vara så att mamman inte får dammsuga eller storhandla för resten av livet om hon har blivit snittad, det är för ansträngande...

Sen har det pratats förfarande när bebisen har kommit ut, bland annat fick vi veta att en bebis allt som oftast är blå när den kommer ut (ingenting att oroa sig för), att den har en minut på sig att ta första andetaget innan man gör något, att alla bebisar inte alls skriker när de kommer ut, att de poängsätts enligt någon mystisk skala och att barnmorskan tar den och torkar av den och kollar den snabbt innan den hamnar på mammans bröst.

Alla tre tillfällen vi varit där och lyssnat har verkligen varit jättebra och väldigt givande. Tiden har bara flugit förbi, och det har inte varit långtråkigt för fem öre. Så som sagt: då var man färdigutbildad då eller? Nu är det bara examensprovet kvar...

Roadkill

Idag lyckades jag döda mitt första djur med bilen som vapen. Ja, om man inte räknar in de tusentals flugor, myggor, getingar och andra insekter som fastnat på vindruta och framvagn på bilen då. Strax efter boråstorpet på vägen till jobbet idag var det en småfågel (jag är inte något bra på arter, och definitivt inte när det går i 110 km/h) som kastade sig ut framför rutan. Pang sa det, och jag hann se att den blev lite platt. Men tack och lov så splashade det inte så där som det brukar göra om insekter som krossas mot rutan. Trots att det "bara" var en fågel så blev jag lite lätt skärrad, det är ju liksom inte roligt att ha ihjäl någon sådär. Kan ju bara tänka sig hur skärrad man skulle bli om man skulle ha oturen att köra på något större djur.

Förresten så har kaninen kommit tillbaks utanför mitt fönster på jobbet. Jag vet i och för sig inte om det är samma kanin som levde runt här utanför förra året, men den är misstänkt lik. Den ser liksom ut som en kanin! Tack och lov så verkar det i alla fall inte vara en killer-rabbit med huge, sharp pointy teeth! Det hade ju varit lite läskigt.

onsdag 25 juni 2008

Statistik på statistik

Det är nästan lite läskigt hur mycket böckerna på hylla Th används av studenterna. Massor av gamla dammiga statistikböcker som används hur mycket som helst. Där gick inte att gallra alls lika mycket som jag trodde från början.

Det kan vi väl kalla dagens insikt? Att statistik statisktiskt sett är väldigt välanvänt oavsett datumstämpel.

tisdag 24 juni 2008

Producerat på semestern

Då har jag varit lite ledig så där i anslutning till midsommar. Himla skönt faktiskt. Mest tänkte vi nog vara lediga för att slippa åka upp till och ner från bohuskusten samtidigt som alla andra gör det runt midsommar. Men när vi väl var lediga så kom vi också på att det blev ju faktiskt vår sista semester bara vi två, jag och L. Kanske blir det lite ledigt i slutet av juli också, när L tar semester, såvida Smulan inte bestämt sig för att komma ut före utsatt datum (vilket vi inte skulle protestera emot).

I alla fall, förutom att fira midsommar med släkt och vänner så har vi givetvis fortsatt pula lite i sommarstugan under ledigheten. De sista två dagarna har till exempel resulterat i den här:


Dessutom har vi tagit det lite lugnt och läst en hel del. Jag har försjunkit i Hennig Mankells nya deckare (skön sommarläsning som inte kräver särskilt mycket hjärnarbete) och L har på min förfrågan läst José Saramagos Blindheten som jag blev rekommenderad av Sofia och Douglas. Fast vi blev lite besvikna på den, främst på slutet. Det blev liksom lite futtigt, och boken tappade sin mening på sätt och vis.

Men imorgon är det jobb igen, och nu är det inte många dagar kvar innan den långa ledigheten(?) sätter igång.

onsdag 18 juni 2008

Åh Sarah!

Sitter och lyssnar på www.lastfm.se samtidigt som jag gallrar böcker från hylla Td. Helt plötsligt kommer låter Sarah - och jösses vilken flashback.Den kom på Mauro Scoccos debutalbum som soloartist 1988. Jag skulle gissa att jag först året efter fått upp öronen för låten (man var ju lite efter). Då var jag 8 år och vi campade på Böda Sand på Öland. Jag gick omkring med bandspelare på axeln på campingen (så där fräckt som fräcka människor gjorde på den tiden - inte för att jag var fräck, utan för att jag ville vara fräck) och lyssnade på Mauros Sarah-låt.

Oj.

måndag 16 juni 2008

Burken

För ett år sedan, på bröllopsfesten, fick vi en glasburk full med massa lappar. Lappar som våra gäster hade skrivit meddelanden på under kvällen. Burken var förseglad och vi fick inte öppna den förrän ett år senare. Idag är det ett år senare och vi öppnade burken. Däremot kom vi själva fram till att vi inte skulle läsa mer än två lappar idag. Vi skulle dra en var. Delvis för att vi är på tok för trötta just idag för att orka läsa alla lappar, men också för att vi inte ska tröttna på att läsa lappar. Alltså tar vi två åt gången.

Lapparna vi drog idag var väldigt spännande. Främst kombinationen av dem. Vi drog alltså varsin lapp från burken, och vi grävde runt ett tag innan vi plockade upp våra lappar. Av 60-talet lappar lyckades vi dra upp lapparna från vårt värdpar. Min syster A och hennes blivande man. De ska gifta sig den 8 augusti i år, och jag är nästan lite avundsjuk på dem för att de har sitt roliga kvar. Hur som helst så var lapparna väldigt roliga och värmande att läsa, och det bästa är ju att vi fortfarande har massor av lappar kvar, men dom väntar vi lite med.

Rengöring och smådjur

Gårdagen spenderades hos syster med familj. Vi ska få ta över deras vagn (görbra!) och syster A hade gjort storrengöring av vagnen genom att tvätta alla tygdelar och höll igår på att städa av chassit, givetvis med god hjälp av Alma (som närmar sig 2 år). Efter en stund kom Alma dock på att man kan ju faktiskt passa på att bada småbebisar i baljan som man doppar trasor i. Görbra, två flugor i en smäll - ren vagn och ren docka. Suveränt. Snacka om tids- och vattenbesparing. Samma metod kanske kan tillämpas på bebis och kläder, eller bebis och disk? Tål att tänkas på.

Nu är vagnen i Göteborg, för tillfället ihopafälld och undanstoppad. Men relativt klar att bara plocka fram och lägga Smula i.

Hemma hos systerns familj kunde jag inte låta bli att ta kort på den här lilla pälsbollen heller. En alldeles bedårande Bosse:

Tänk att ett år går så fort

Idag är det ett år sedan jag och L gifte oss. Tiden verkligen springer iväg. Det känns som om det var väldigt nyss som vi hade den där roliga underbara dagen. För det var verkligen en rolig och underbar dag, helt klart en av de bästa hittills. Och allt tack vara nära och kära. Tänk så bra man har det.Vår ettåriga bröllopsdag firar vi idag med att gå på Försäkringskassans föräldrainformation om föräldrapenning. Vi tyckte att det kunde passa bra, och så är det ju väldigt romantiskt också... eeh? Jaja, fira får vi väl göra en annan dag, eller varje dag, det är ju faktiskt så mycket bättre.

fredag 13 juni 2008

Plus att det är fredag!

Så här såg det ut i mitt postfack på jobbet när jag kom hit idag. Då blir man glad, tänk att få en Geisha i postfacket! Underbara kollega! Det kan ju inte bli annat än en bra dag!

Bilden har jag förresten förminskat och beskurit i Photoshop Express som Daniel pratade om på avslutningen av 23 saker. Jag tycker att det verkar vara en himla bra tjänst, den känns mer rätt för mig än vad Picasa eller Flickr någonsin gjorde. Rekommenderas helt klart!

onsdag 11 juni 2008

Förlossningsinformation

Kvällen spenderades i aulan på Kvinnokliniken på Östra här i Göteborg. Dags för den första av tre informationsträffar om förlossningar som vi får gå på genom vår MVC. Oj vad mycket som gicks igenom. Massa läskiga/skrämmande saker, massa fascinerande saker, massa intressanta saker och en hel del saker som kan klassas med samtliga egenskaper ovan. Barnmorskan som föreläste var ett riktigt energiknippe som påminde en hel del om Eva Rydberg i tal och uttryck.

Vi fick höra om vattenavgång, värkarbete, pappans roll, hur bebisen roterar, ctg, utdrivningsskede, pizzaätning, blödningar, personalens roll, sommarläget på förlossningsavdelningarna i Göteborg, slemproppar och annat skoj.

Jag tyckte att det var väldigt bra, skönt att få lite koll på saker och ting. L tyckte nog mest att det var tråkigt, och att det var surrealistiskt att gå in i ett rum så fullt med gravida kvinnor. Vad Smulan tyckte vet jag inte, men det var rätt bra aktivitet i magen nästan hela tiden. Man kan ju misstänka att det där med att ta blodprov från bebisens huvud genom att göra ett snitt, samt att sätta fast en mätutrustning i bebisens skalp genom att skruva fast den inte lät så roligt om man är Smula dock.

Nästa vecka är det dags för smärta, smärtlindring, sugklockor och annat kul.

Husvisning

Jag var på husvisning idag. Ensam, fast ändå inte. Ensam som i utan L, men som i med mina föräldrar och svärföräldrar. Alltså allt annat än ensam. Väldigt bra att åka på husvisning med dessa fyra erfarenheter i bagaget. Massor av frågor som jag aldrig hade tänkt på, och fem näsor har större chans att lukta mögel och skumma lukter än vad en har. Dessutom med en far som är rörmokare så har han stenkoll på avlopp, vatten, våtutrymmen och uppvärmning. Väldigt tacksamt.

Huset då? Jo det verkade lovande minsann. Jag ska ta med mig L tillbaks på lördag så att han
också får se det. Så här ser det ut i alla fall:

Bilden som är tagen av mäklare Marie Olofsdotter har jag lånat från www.hemnet.se.

På minussidan: Knott och mygg. Priset (går det att fynda hus?)
På plussidan: Mindre renoveringsarbeten, mestadels uppfräschning. Härligt läge. Stort hus. Inga skumma lukter. Priset.

Det var hur som helst klart bästa huset vi sett hittills på våra husvisningsturer. Men om det säger mer om våra husvisningsturer än om det här huset kanske ska vara osagt.

Sommar sommar sommar

Då var det dags igen då att fylla i lite namn i sin kalender. Årets sommarvärdar har presenterats och man får väl se till att hålla koll på när ens favoriter pratar. Man kan ju i och för sig göra som Svante och köra det på pod-radio, men jag vill ha med musiken också.

Redan nu vet jag några jag absolut inte vill missa som t.ex. Peter LeMarc, Kajsa Bergqvist, Annika Norlin, Carin Götblad och så Mia och Klara såklart, som tydligen sommarpratar ihop. Men det fanns bra många intressanta namn, och egentligen är väl det bästa att bara slå på radion vid ett och lyssna. Ofta är det ju dom som man inte har några förväntningar på alls som sätter sig i hjärnan på en och sedan vägrar flytta ut.

tisdag 10 juni 2008

Det susar i säven

Eller kanske snarare, det blåser storm överallt? Idag har jag semester (sån lyx man kan kosta på sig när man enbart tar ut två veckor i sommar) och förmiddagen har jag tillbringat på kurorten i Varberg. Jag fick ett presentkort på spavistelse av L när jag fyllde 25 - och kan man tänka sig det är TVÅ år sedan. Herregud vad tiden går. Hur som helst, jag har aldrig fått tummen ur att åka iväg ner till Varberg, men så upptäckte jag att presentkortet gäller enbart i två år. Så med lite mer än två månader till godo fick jag löst in det. Och oj! Mer såna presenter tack! Jag har fått en fotbehandling till mina stackars fötter, och jag och fotbehandlingsterapeuten konstaterade att mina fötter är nog konstant svullna, men att jag inte lider av det. Fotbehandling var i alla fall tokskönt. Sen fick jag hoppa ur kläderna och i en sån där tjusig morgonrock som alla glider runt i på spa och gå upp till hudavdelningen. Dags för ansiktsbehandling. Och jösses så skönt det var då. Jag befarar att bägge grejerna har potential att bli en vana. Knappast på veckobasis, men jag vill definitivt göra om'et snart!

Bilden kommer från www.comwell.se.

Efter lunch gav jag mig av från Varberg och brummade hemåt igen. Med lite stopp på IKEA (köpte tyg) och Babyproffsen (köpte bebiskudde) bland annat. Sen var jag helt slut och somnade en stund. Väldigt skönt det med. Vinden väckte mig dock och nu laddar jag för att orka vara vaken hela Sveriges match, eftersom vi ska bort till en vän och kolla på den. Sömntuta som jag är så brukar jag somna senast tio, men ikväll får jag väl försöka anstränga mig att vara vaken då.

Förtydligande (i efterhand): Mina fötter är alltså inte konstant svullna som i alltid och kommer alltid att förbli, men dom är konstant svullna just nu så här i slutfasen av graviditeten. Så jag är inte konstig på något sätt, det vill jag ju inte att ni ska tro.

måndag 9 juni 2008

Snubblande nära eller nådde jag kanske ända fram?

Stegtävlingen är över. Jag har inte haft någon jättestor framgång i denna tävling, hamnar nog längst ner i resultatlistan här på jobbet. Men men, så är det när fötterna inte riktigt vill jobba med en utan svullnar lite skönt på kvällarna sådär. Dessutom fick jag lite skrämselhicka när jag i början av stegningen tog en lite längre promenad och som svar på det fick lite foglossning. Då tänkte jag att det nog är bättre att bita i det sura äpplet och hamna längre ner i resultatlistan.

Hur som helst, nu är tävlingen avslutad och jag gick in för att kika om jag i alla fall nått mitt mål, 7000 steg/dag i snitt. Susanne har förklarat för mig var man kollar det, och jag har haft lite koll nu det senaste. Sista indikationen när jag kollade i torsdags var att jag var tvungen att gå 2000-någonting steg/dag, och det är ju inga problem. Men så idag, när jag hade matat in mina steg för torsdag och fredag (6000-någonting/dag) och jag kollade mina snittsteg så såg det ut så här:Snacka om snopet. Enligt det här så nådde jag inte upp till min målsättning, jag missade med ETT ynka steg per dag!

Men som den petimäter jag ibland är så var jag ju givetvis tvungen att kontrollräkna. Det faktum att jag i torsdags enbart skulle behöva gå 2000-någonting steg/dag för att nå målet gjorde ju mig lite fundersam. Totalt har jag gått 279968 blygsamma steg och vi har tävlat i 37 dagar. Enkel matematik ger då att jag har gått 7566,7 steg/dag. Alltså har jag nått mitt mål. Eller? Vem ska jag tro på?

Äsch, jag lägger ner de där funderingarna och tar med mig vetskapen att jag nog gått lite för lite, men att hösten ska fyllas med barnvagnspromenader! Då tar vi igen det här Smulan och jag.

tisdag 3 juni 2008

Babbel babbel babbel

Jösses vad jag skriver! Långa långa inlägg som ingen människa orkar läsa. Eller?

Musik - gör det mesta lite roligare

Det här med musik på nätet och musik i alla dess former tycker jag är himla bra. Att kunna kolla en musikvideo på YouTube, eller lyssna på ett nytt band på MySpace. Görbra. Att sprida sig själv och sin musik via Internet är nog smart. Sen är det nog bra mycket svårare att komma fram idag som ny artist, med alla dess olika kanaler som konkurrerar om oss lyssnare. Webb, radio, TV, CD-skivor, konserter och allt vad där är. En klassisk diskussion är om Carola hade blivit en lika stor artist, eller rättare sagt om hennes genomslag hade blivit lika stort idag som när hon gick och vann Melodifestivalen 1983. Jag hävdar att hon hade haft bra mycket svårare idag, sen får folk säga vad de vill om röstkapacitet och att hon hade slagit igenom oavsett.'

Hur som helst, Lastfm.se var det ju vi fick att titta lite närmare på i musikmomentet. Jag har faktiskt redan kollat en del på den, det var Sofia som tipsade mig för ett tag sedan. Och jag måste säga att jag gillar idén. "Mata in din favoritartist så spelar vi upp liknande musik för dig" - klockrent. Men jag är inte säker på att jag tycker att den fungerar så bra. Jag håller nog med Eli som tycker att den verkar gå en hel del på nationalitet. Jag tycker jag får upp en hel del artister som jag inte kan tycka ha något gemensamt förutom att dom är svenska. När jag till exempel testade att lyssna på musik som liknar Lisa Nilsson så får jag även lyssna på Björn Rosenström (vilket inte alls är samma sak) och Magnus Uggla. Men det är klart, jag får en himla massa andra saker också, sånt som känns mer logiskt. Kanske är problemet att de artister jag testat med är för breda. De är såna som väldigt många olika människor lyssnar på, och därför blir resultatet också så brett.

Fast jag gillar idén. Jag använde mig av en liknande sida för några år sedan, Pandora Internet Radio heter den, och jag tyckte att den fungerade väldigt bra faktiskt. Men sen blev den USA-only av någon anledning, så då kunde man inte använda sig av den längre. Jag får helt enkelt fortsätta använda mig av Lastfm.se tills jag hittar något annat jag tycker bättre om, och börja Skobbla låtar på Lastfm. För rent teoretiskt borde jag ju kunna påverka vilka låtar som kommer när jag skriver in Lisa Nilsson. Och man kan ju inte sitta här och gnälla när man kan göra något åt det man tycker är mindre bra.

Sociala nätverk

Det här med sociala nätverk är lite fascinerande, jag menar finns det asociala nätverk? Hur ser de ut i så fall? Fast det är klart, det här med "social" kanske inte är i betydelsen sällskaplig, utan mer samhällelig.

Hur som helst, av de sociala nätverk som togs upp i momentet har jag erfarenhet av tre: Facebook, LinkedIn och Lunarstorm.

Lunarstorm var det länge sen jag använde mig av. Jag hängde väl där när det var stort antar jag, vilket väl är en 6-7 år sedan eller så. Då hade man sitt lilla krypin i Lunarstorm där man fick skriva vad man ville, och en massa forum att diskutera både det ena och det andra på. Dessutom kunde man lägga upp egna bilder och göra en himla massa andra saker. Men så tröttnar man, tycker inte att det är roligt längre, och man slutar logga in. Jag försökte faktiskt logga in på Lunarstorm med mitt gamla konto i går, men det måste vara borttaget, för jag kom då inte in.

Facebook har jag varit medlem i sen i höstas någon gång, när jag tröttnade på Sofias tjat om att gå med. I början fattade jag ingenting, tyckte inte att det var särskilt intuitivt, men det handlade nog om att det till viss del var ett nytt sätt att tänka. Efter nån timmes testande hit och dit hade jag dock fått kläm på det hela, och tyckte att det började bli rätt kul. (Allt som fokuserar runt en själv tenderar ju att upplevas så i slutändan.) Det gick en månad eller två och sen var det inte så roligt längre. Precis som så många andra har kommit fram till så tröttnade man helt enkelt, och de förlorade vänner man hade hittat hade man redan slutat prata med igen. Så det var liksom lite strunt samma kändes det som. Nu är jag väldigt sällan inne på Facebook, kanske är jag inte tillräckligt social för att fortsätta uppleva finessen med det här sociala nätverket.

LinkedIn hade jag ingen aning om att det fanns förrän jag kom till det här momentet. Jag bestämde mig för att registrera mig och se hur det funkade. Det verkar vara en rätt lätt sida att ha att göra med, även om vissa saker inte känns så intuitiva. Det tog till exempel ett tag innan jag kunde ta bort en av de utbildningar jag av misstag lagt till på mig själv, men som inte stämde. Nu har jag ju bara kollat väldigt kort på det här nätverket, men det verkar fokusera mycket mer på nytta än på nöje, och det kan ju vara bra ibland. Jag kunde till exempel hitta en av forskarna på IH och kolla vilka universitet och företag han jobbat på innan, vilket kan komma väldigt väl till pass när det är dags för lite bibliometriska undersökningar.

På det hela så tycker jag nog att det här med sociala nätverk är rätt bra, om än tidskrävande. Fast det är klart, det kan säkert också vara tidsbesparande om man har ett stort nätverk. Man kan hålla koll på folk, och få kontakt. Dessutom finns det ju oändliga möjligheter om man är en lurker, att hålla koll på vad folk gör och tycker och tänker. Det kan ju vara bra att hålla i minnet när man lägger ut all möjlig information om sig själv där i nätverket.

Utav de tre jag funderat kring här är jag för tillfället mest förtjust i LinkedIn, kanske för att det är relativt begränsat och inte försöker vara så himla mycket olika saker på en och samma gång, eller kanske bara för att det är nytt och nyhetens behag ännu inte försvunnit.

måndag 2 juni 2008

23 saker mot sitt slut

Så börjar då det här med 23 saker att lida mot sitt slut. Jag har inte hunnit kolla på alla grejer än, men tänkte se om jag kan få till det innan onsdag då avslutningen officiellt är. Funderar lite på vad det är jag inte recenserat än. Hmm, sociala nätverk och musik och böcker är nog de två moment jag har kvar att fundera runt. Det hamnar på min "Att göra lista (jobb)".

Men nu är det faktiskt tid att åka hem.

söndag 1 juni 2008

Vaxning

Halvvägs igenom vaxningen av bilen kan jag bara konstatera: att vaxa en bil ger inte många steg. Men man svettas rätt bra ändå.