onsdag 11 juni 2008

Förlossningsinformation

Kvällen spenderades i aulan på Kvinnokliniken på Östra här i Göteborg. Dags för den första av tre informationsträffar om förlossningar som vi får gå på genom vår MVC. Oj vad mycket som gicks igenom. Massa läskiga/skrämmande saker, massa fascinerande saker, massa intressanta saker och en hel del saker som kan klassas med samtliga egenskaper ovan. Barnmorskan som föreläste var ett riktigt energiknippe som påminde en hel del om Eva Rydberg i tal och uttryck.

Vi fick höra om vattenavgång, värkarbete, pappans roll, hur bebisen roterar, ctg, utdrivningsskede, pizzaätning, blödningar, personalens roll, sommarläget på förlossningsavdelningarna i Göteborg, slemproppar och annat skoj.

Jag tyckte att det var väldigt bra, skönt att få lite koll på saker och ting. L tyckte nog mest att det var tråkigt, och att det var surrealistiskt att gå in i ett rum så fullt med gravida kvinnor. Vad Smulan tyckte vet jag inte, men det var rätt bra aktivitet i magen nästan hela tiden. Man kan ju misstänka att det där med att ta blodprov från bebisens huvud genom att göra ett snitt, samt att sätta fast en mätutrustning i bebisens skalp genom att skruva fast den inte lät så roligt om man är Smula dock.

Nästa vecka är det dags för smärta, smärtlindring, sugklockor och annat kul.

3 kommentarer:

Lena sa...

Oj, sådär mycket fick inte vi veta när det var dags. Låter som en bra genomgång!Det lustiga var också att efter alla månader hade jag helt missat den där bebisroteringen... men visst är kroppen smart!!

Katharina sa...

Nej det var väldigt handy att bara sätta sig i två och en halv timme och lyssna. Så slipper man liksom läsa alla dom där böckerna (får man säga så som bibliotekarie?). Och vi ska dit två gånger till, så snart kanske vi kan klassas som barnmorskor. =)

Katarina sa...

Lyssna bara inte på all skrämselpropaganda som det finns så gott om - det är nog en fördel att inte läsa alla böcker som finns. Den enda bok man i så fall behöver är Anna Wahlgrens klassiker (även om den fått kritik från vissa håll). Andningsträning ÄR faktiskt till stor hjälp. Varning också för Maria Borelius bok Sedan du fött. Läs för allt i världen inte den! Den ger inte precis de positiva vibbar man behöver inför uppladdningen. /Kae