måndag 30 augusti 2010

Nitta?

Någon gång i slutet av sommaren började Fred räkna. Nej, givetvis började han inte räkna, men han började rabbla siffror. I rätt ordning kom de däremot.

Ett, tå, te, hua, pem, ses, hju, nitta.

Så långt har han kommit. Vad nitta betyder vet vi inte riktigt. För åtta är det inte. Antingen är den en egen siffra, som uppenbarligen har saknats i vårt tiobassystem, eller så är han bara sugen på att åka åt Ulricehamn till...

onsdag 25 augusti 2010

Ifall ni inte visste

Choklad är gott. Väldigt gott.

Det var allt.

tisdag 24 augusti 2010

Kroppskonstnären

I somras fick Fred lära sig följande konst av sin kusin Amla (Alma). Bägge händerna och en fot i backen, den andra foten upp i luften. Det är tydligen ganska fräckt att kunna göra så här. För ibland ställer sig Fred såhär, ropar att man ska titta ("Tolla mamma! Tolla!") och säger sen "Amla tan osså!" (Alma kan också). Och om jag inte missminner mig så kan även Freds morfar göra såhär. Ni ser, det är en exklusiv skara, det är inte många som kan utföra denna balansakt.

måndag 23 augusti 2010

Så var det dags igen

Idag har vi varit på äventyr igen, jag och L. Spanat in i min mage och sett en sån här liten filur. I mitten av januari har den tänkt sig att komma ut. Och enligt barnmorskan som gjorde undersökningen såg allt bra ut, och hon var noga med att påpeka att det INTE var ett trollöra vi såg på en av bilderna, det var nog bara någon sorts skuggeko. Det känns ju tryggt, då vet vi att det inte blir ett troll i alla fall...

Förtydligande: Det är alltså ett huvud nere till höger i bild. Näsan upp och bakhuvudet ner. Det som sticker upp mitt i bilden är två ben och fötter.

Idag gick det vilt till

Hade inte kommit långt hemifrån (precis passerat 156:an för er insatta) när jag fick se ett stort djur stående ute på åkern. Mycket riktigt, en älg. Saktade ner, inte för att den var särskilt nära vägbanan, så jag var inte orolig för att köra på den, men jag ville ju kolla lite. Vevade* ner fönstret, kollade, en älgtjur minsann. Körde långsamt. Så helt plötsligt inser jag att det är ju en älg på andra sidan vägen också, i diket. Precis jämte bilen nästan. Bromsar till, och älgen springer in i skogen. Även den en tjur. Kör vidare. Kommer inte längre än grusvägen upp mot Dukared (500 m för den 0insatta) innan två råddjur dyker upp ur diket. En hinner precis över vägen. Den andra står kvar i diket och kollar på mig när jag kör förbi. Kör vidare, passerar bondgården och närmar mig det nybyggda huset (ytterligare 1-2 km bort), där leker två katter på vägen. Tvärnitar. Gasar lite på tomgång för att försöka skrämma dem lite. De sätter iväg, bort från vägen. Kör vidare och ser först ett rådjur, sedan ett till. Dessa dock på bra avstånd från vägen, ingen fara att köra på dem inte.

Så dagens viltspaning so far: 2 älgtjurar, 2 rådjur (smaldjur) och ytterligare två rådjur av okänt kön. Det är spännande att köra till jobbet tjugo i sex på morgonen...

*Det är ju inte sant förresten, jag tryckte ner fönstret, med hjälp av en knapp. Vev har vi bara bak i den bilen...

söndag 22 augusti 2010

Gräsligt

Vem är det som gödslat vår gräsmatta? Kom igen - lätta hjärtat. Alltså, någon måste det vara. Gräset växer fortare än man kan sägs åkergräsklippare (och en sån har vi inte). Jag klippte det för sjutton i onsdags och nu måste det klippas igen, det är inte roligt! Dessutom är det ju alldeles blött ute så det går inte att klippa... Snöskottning är bra mycket roligare än gräsklippning, i alla fall här hos oss.

fredag 20 augusti 2010

När katten är borta...

Inte för att L egentligen skulle haft något emot att jag och Fred bakade chokladbollar, men nu när L inte är hemma ikväll tyckte vi att vi behövde piggas upp lite, alltså blev det bak. Och vi kom på värsta bästa grejen! Om man häller upp pärlsockret i en burk med lite högre kanter så kan man slänga i rullade bollar däri och sedan skaka burken fram och tillbaks så att bollarna rullas i socker. Då kan man göra många på en gång och det går dessutom fort. Att rulla i pärlsocker är ju väldigt trist annars, och det är svårt att lyckas få socker runt hela bollen, speciellt om man är liten. Så det kan vi väl kalla Dagens tips härifrån köket.

onsdag 18 augusti 2010

Vi är strömlösa

Strömmen bara försvann strax efter fyra, helt puts väck. Ingen åska eller nåt, bara en störtskur. Så varför den är borta det har vi ingen aning om varken jag eller Fred. Alla de saker jag hade planer på att göra blev liksom ogörbara när strömmen försvann. Stryka, baka, dammsuga, duscha, allt krävde ström. Så jag och Fred har läst massa böcker. Nu pusslar vi, klipper ut ett par byxor (sy ihop dom kan jag ju däremot inte göra) och provar nya servettvikningar.

Lille skutt kanske?

Jag har fått värsta skuttkillen här hemma. Allting ska göras skuttandes. Eller allting verkar bli roligare om man gör det skuttandes. Sen kan man ju skutta också bara för att liksom, utan att vara på väg någonstans. Slänger man dessutom in lite blandade småhopp emellanåt så blir sysselsättningen perfekt.

tisdag 17 augusti 2010

Att somna och vakna helt fel

Idag somnade jag när jag lade Fred för natten. Det är helt fel att somna då. Eller rättare sagt, det är helt fel att vakna efter att man somnat när man lagt honom. Jag blir helt koko. Jag mår småskumt och är allmänt sur och vresig. Jag antar att min kropp inte pallar att bara få sova nån kvart när den egentligen är så trött att den skulle kunna sova för natten. Men att gå och lägga sig vid halvnio känns för tidigt även för mig. Så jag går upp, muttrar, surfar lite, försöker hålla mig undan från L så att han ska slippa mitt humör och räknar tiden tills jag får sova på riktigt. Men nu är det nog banne mig dags att gå och borsta tänderna. Nu kan jag gå och lägga mig på riktigt. God natt.

lördag 14 augusti 2010

Diskbänken är ren

Tack L för det. Nu går jag och lägger mig efter en väldigt bra födelsedag. Först fick jag en cykel på morgonen, sen gick jag och Fred och fikade hos en granne inklusive ett kort besök på en inte särskilt bra loppis. Därefter kom syster och svåger och hjälpte oss med en massa grejer. Sen matlagning inför kvällens middag. Mer presenter, trevliga gäster och rolig kväll. Nu en ren diskbänk och god natt.

Lycka...

...är att ha en svåger som kan det där med trädbeskärning utan och innan. Då får man hjälp med sitt risiga körsbärsträd.

tisdag 10 augusti 2010

Sånt här blir man glad av

I ett mail till L skrev jag idag på morgonen "Skuttade han in idag också?" och fick svaret "Jojo. 'MÄRTA!'".

Man får ju bara hoppas att hans uppskattning är besvarad, så att Märta inte upplever honom som värsta stalkern...

måndag 9 augusti 2010

Det normala är tillbaks

Första dagen på andra veckan efter semestern avklarad. Det börjar kännas som om den där semestern är ganska avlägsen. Inte på ett dåligt sätt egentligen, utan mer som att det här med jobb är ju faktiskt "normalstatus" och semester är lyx, och jag har landat i normalstatus. Skönt.

Efter att, i vanlig ordning, ha hämtat Fred på dagis. Han börjar för övrigt också landa i normalstatus. Är mer tveksam till att gå hem från dagis denna veckan, och springer rätt in samtidigt som han skriker "Määääärta!" efter kompisen som enligt fröken är därinne. Det känns skönt att han också har hittat tillbaks. I alla fall, efter hämtningen åkte vi hem, åt en banan på trappan vid ytterdörren och plockade sedan fram gräsklipparen. Det var tämligen vått i marken märkte jag efter ett tag. Speciellt på baksidan. Men är det uppehåll så är det, och gräset växer görsnabbt nu, så det behövde klippas. Och eftersom vi har mycket gräs som ska klippas orkar jag inte göra alls samma dag, så idag klippte jag innanför staketet och imorgon ska jag ta det utanför är planen. Vi får väl se hur det går med morgondagens planer. Fred tyckte inte jag var allt för rolig som skulle köra gräsklipparen fram och tillbaks idag. Ett tag hjälpte han till genom att klippa med sin gräsklippare, men tröttnade ganska snart på det den här gången. Istället satte han sig i gungan och krävde påputtning med jämna mellanrum. Så fort jag stängde av gräsklipparen för att putta på hörde jag "Nuuu mamma färdig!", och jag fick beklaga varje gång och säga "Nej, inte riktigt än" varpå det kom ett lite besviket "Lite till...".

När jag var nästan färdig ser jag Fred sätta fart rätt över gräsmattan med en väldig iver och med handen rakt upp i luften. "Vad hände nu, inte kommer väl L hem redan..." hann jag tänka innan jag kollade upp och ser Fred springa ivrigt vinkande mot farmor och farfar som han inte sett på två veckor då de varit i sommarstugan. De kom med nyplockad svamp - lyx. De stannade en halvtimme ungefär (alldeles för kort tid enligt Fred), och sedan fick jag klippt färdigt gräset. Sen in, matlagning (kycklinggryta med ris), lite lek inne och läggdags för en son som tydligen inte alls var så trött. En timme tog det för honom att somna den här gången. Ner för lite plock och så en stund i soffan med min bok och en kopp te som jag fick av L. Och sen sängdags för mig (som var trött, max fem minuter tog det för mig att somna).

Ja, som sagt - vardagen och normaltillståndet är tillbaks. Nu kör vi några sådana här dagar innan det är dags för nästa längre ledighet som ingen riktigt vet när den blir.

Om du är sugen på att tipsa, gör det nu

Ordet AUGUSTITIPS ser ganska roligt ut. Har ni tänkt på det? Som kollegan just konstaterade "septembertips var inte alls lika kul", och det kan man ju hålla med om. Så om ni vill tipsa om något - gör det i augusti. Då blir det lite roligare liksom.

söndag 8 augusti 2010

Arbetshelg

Den här helgen är vi på arbetshelg hos syster/moster/svägerska med familj. Det grävs, rensas och sås gräsmatta. Dessutom måste ju den gamla gräsmattan klippas, något som sköts av sönerna i familjen.

Fred stod länge och spanade på Albin som klippte gräs, till slut var han ju bara tvungen att åka med. Det tyckte båda kusinerna var ganska spännande, Albin tröttnade dock efter ett tag eftersom han var tvungen att köra på lägsta växel så länge Fred åkte med. Men snäll som han är så stod han ändå ut med det i två omgångar.

Idag verkar det vara målning som står på programmet. Vi får väl se vad dom har planerat.

fredag 6 augusti 2010

Fönsterputsaretikett?

Vad är det egentligen för etikett som gäller när man har en fönsterputsare utanför sitt fönster när man sitter på tredje våning? Han sitter uppflugen i en lift och jag sitter vid mitt skrivbord på jobbet, på var sin sida om min fönsterruta. Ska jag vinka? Nicka lite avmätt? Öppna fönstret och fråga om han kommer in på kaffe klockan nio? Eller ska man inte göra nåt? Väldigt konstigt detta. Men fönstren blir fina i alla fall!

tisdag 3 augusti 2010

Av dagis blir man trött

När man har varit första dagen igen på dagis efter ett sju veckor långt uppehåll blir man lätt lite småtrött på eftermiddagen. Då är livet inte så lätt, trots att man har fått leka med både Märta och Ludvig hela dagen. Eller så är det kanske just för att man har härjat runt med kompisarna hela dagen som man är så trött så trött. Det lär i alla fall inte bli några problem att lägga vår son ikväll.

Vinstlott eller nitlott, kanske något mittemellan

När vi hoppade på dagiskarusellen för ett halvår sen kändes det som om jag dragit en vinstlott. Eftersom jag kan flexa in tidigt på morgonen (till skillnad från L) så bestämde vi att jag ska börja tidigt (6-6.30 är tanken) så att jag också kan sluta tidigt och på så vis hämta Fred kvart i fyra varje dag. Då skulle han slippa få så sena eftermiddagar på dagis. Linus skulle alltså lämna Fred varje dag. Jag skulle slippa morgonstress och ett trött barn. Och det gör jag. Linus lämnar varje dag (utom fredagar då jag lämnar eftersom han har ett möte som han inte kan vara sen till), jag hämtar varje dag. Jag slipper morgonstress. Skönt. Däremot, i och med att jag hämtar varje dag blir det jag som är hemma först, och således jag som får laga mat. Varje dag. Och inte bara laga den, utan också komma på vad vi ska äta. Jag vet inte vilket som är bäst - morgonstress eller matstress. Men jag lutar lite åt matstress.

Idag blir det i alla fall stekt torsk, potatis, grönsaker och en kall sås. Och nu ska jag gå ut och ta upp potatis.