onsdag 29 september 2010

För att se kompetent ut?

Googlade lite bilder för att se hur en inälva såg ut. Tänkte att det kanske skulle kunna finnas någon liten älva därute som kallades för inälva. Så var inte fallet. Men jag hittade de här två bilderna:
Två olika TV-serier, två olika decennier - men i stort sett identiska poser. Är det samma fotograf? Samma fotoassistent? Eller är det bara samma känsla man vill förmedla med bilderna, och det görs bäst med denna "kompetenta" pose?

Till vänster ser vi alltså Scully från Arkiv X, och till höger Foreman från House.

Spindelreflektioner

Jag hyrde in en yrkesmördare igår. Han wastade en väldigt stor spindel nere i källaren. Sa jag att den var väldigt stor. Satt på väggen i tvättstugan.

Eller förresten, det är inte sant det där att jag hyrde in en yrkesmördare. Jag har inte betalt någonting, undrar om det kommer en faktura vad det lider. Dessutom är han inte yrkesmördare, inte vad jag vet i alla fall. Han är chef. Men det är klart, inriktningen för arbetet är ju samma som för en yrkesmördare - han jobbar med att ta hand om andra människors problem.

Men jag vill faktiskt samtidigt bedyra att jag har blivit bättre vad det gäller det där med spindlar. Det är bara om dom är ruskigt stora, eller kommer upp ur källaren som jag blir lite mindre generös vad gäller deras liv. Då ska dom bort. Så hör ni det spindlar, väx inte till er för mycket - och stanna i källaren. Men bli samtidigt inte för många, för då hjälper det inte att ni inte är ruskigt stora när jag tänker efter. Men jag lovar, jag har blivit bättre på att hantera spindlar och deras existens.

Det rör på sig

När Fred var nyutkommen, alltså när han var riktigt liten bebis så vet jag att han gjorde någon rörelse som jag så väl kände igen från när han låg i magen. Jag såg vad han gjorde och förstod att "Aha, det är det du har gjort titt som tätt i magen!". Givetvis skrev jag inte ned vad det var, och nu kan jag inte komma på vad det var för något, antagligen sträckte han på sig på något visst sätt eller så.

Hur som helst, nu är det ganska ofta full rulle i magen igen. Det sparkas och bökas. Det där riktigt klockrena sparkarna är fortfarande ganska ovanliga, men nog bökas det runt en hel del alltid. Nu såpass att L emellanåt kan känna av det. Och det märks att trollet ligger åt massa olika håll för det är ständigt nya riktningar på bökningarna och buffningarna. Det är inte något jag kommer ihåg från graviditeten med Fred - jag undrar om inte hans sparkar mest var riktade neråt - han kanske alltid låg i säte? Jobbigast nu, även om de inte kan klassas som jobbiga egentligen, är de sparkar som riktas inåt, mot någon inälva (heter det så i singular?) av något slag, till exempel min urinblåsa.

Annars graviditetsmässigt? Jodå, 24 fulla veckor har passerat, typ 15 kvar. På måndag ska jag på första riktiga MVC-besöket och lyssna på hjärtljud och sånt där. Sakta men säkert blir vi större, både jag och trollet.

fredag 24 september 2010

En morgontrött direktrapport från ett SJ-tåg

Om man säger "If you have any further questions, please contact the
crew" lite slarvigt och snabbt så kan det låta som "If you have any
further Christians, please contact the crew". Väldigt konstigt.

Bokmässan och ett stort frågetecken

Så var det då bokmässan igår. Massor av folk. Massor av böcker.
Massor av allt. Kom dit och ganska direkt sprang jag på lite kollegor
som skulle dricka kaffe i Värmlandsmontern. Det verkar vara någon
sorts tradition att fylla på koffeinförrådet där, men eftersom jag
inte dricker kaffe hoppade jag över det där. Gick istället rakt in
bland montrarna, och det första jag sprang på var förlaget Olika.
Just det förlag som gett ut boken i inlägget nedan. Där köpte jag
ett eget exemplar av boken, den jag hade innan hade jag lånat på
jobbet. Pratade med en av författarna till boken, och fick också
köpt några barnböcker från deras förlag. Drog vidare. En hit, en
dit. Lyssnade, pratade, tittade, bläddrade. Strålade samman med lite
kollegor och kollade ett system vi funderar på att införskaffa. Gick
innan visningen av de administrativa delarna var klar, lite dåligt,
men jag var tvungen att få i mig nåt att äta. Kände mig lite lätt
yr i huvudet och småskum. Fikade lite. Fortsatte undersöka mässan.
Såg Herman Lindqvist, Tomas Tengby, Blossom, Mumintrollet, Jessika
Gerdin (hon borde väl kunna klassas som Lilla My?) och några andra.
Dock ingen Jan. Näst intill skandal. Till slut var mina armar långa,
fötterna kokta och benen helslut, så jag bestämde mig för att åka
hem. Gick ut till Korsvägen, väntade på bussen, såg Robert
Gustavsson pinna förbi med en gubbkeps nedtryckt i pannan,
förmodligen på väg till Rondo. Hoppade på bussen och åkte hem.

Men så till gårdagens stor mysterium: vad gjorde Gunde Svan på min
buss på väg hem?? Varför åker Gunde Svan buss mellan Göteborg och
Kinna en vanlig sketen torsdageftermiddag (dessutom dagen före
löning)? Någon som har svar på detta?

torsdag 23 september 2010

Bok och bokmässan

Sitter på bussen på väg till bokmässan. Bussen är sen men snart är jag där. Passar på att. Utnyttja tiden genom att läsa en väldigt bra och tänkvärd bok.

måndag 20 september 2010

Idag VAB

Fred fick feber redan igår, och därmed visste vi att vi skulle vara hemma idag också. En feberfri dag innan dagis är regeln. Nu blev det ingen feberfri dag idag, och därmed får Fred vara hemma imorgon också, då med sin pappa.

Men idag var det alltså jag som var hemma. Min vab-dag resulterade i 41 tekakor, 53 lite grövre frallor och tre tigerkakor. En ganska effektiv dag ändå. Imorgon blir det till att vara minst lika effektiv på jobbet eftersom det blir min enda arbetsdag på plats på jobbet den här veckan. Onsdag är jag ledig, torsdag är det bokmässa och på fredag drar jag på möte till Stockholm över dagen.

Nu: läggdags för feberkillen.

söndag 19 september 2010

Krabborna nappar nog bra på morgonen

Det är roligt, nu kommer låtsaslekarna pö om pö. Idag hittade Fred ett par hörlurar på arbetsbänken här hemma, de blev snart en krabbfiskelina och han och Motta (morfar) var tydligen och fiskade krabbor. Hur många krabbor som fångades vet jag däremot inte.

Heter det låtsaslekar förresten? Ni vet, dom här fantasi/hittepå-lekarna.

fredag 17 september 2010

En målmedveten shoppare

I onsdags var jag och Fred och shoppade lite. Vi kom in i affären och kikade runt lite på bebiskläder och annat. Helt plötsligt hittade Fred ett par tights som han ville ha. De han fått tag i var i en för stor storlek, så jag förklarade att de var för stora, men vi kunde se om vi hittade något annat med Bamse på. Vi kikade vidare och Fred hittade ett par kalsonger med Bamsemotiv på som han ville ha, dessvärre var även dessa i en för stor storlek. Vi fortsatte genom affären och kom till slut till Bamsekläderna i hans storlek. Jag letade upp två tröjor i storlek 98 och höll upp framför honom - "Vill du ha Katten Janson eller Vargen?" Fred stod och kollade på dem ett tag, sen började han bläddra själv bland tröjorna och hitta en annan som han hellre ville ha. "Den Ted ha!". Jag letade lite och konstaterade att den inte fanns i 98, men väl i 92 (som passar bra nu, men inte håller lika länge). "OK, är du säker på att du ska ha den då?" kollade jag igen, "Den Ted ha!!" var allt jag fick till svar. Vi gick bort till tjejavdelningen för att kolla på de där tightsen som Fred hade hittat från början, jag hittade rätt storlek och sa "Då tar vi de här också då." varpå jag fick ett "Nej! För tora..." och han höll upp sin tröja igen och förklarade "Den Ted ha!". Sen mumlade han något om Märta (som han så ofta gör). Jaja, det slutade i alla fall med att vi köpte, den av Fred utvalda, Bamsetröjan, och bara den tröjan inget annat. Det fanns ju liksom ingen anledning att köpa fler tröjor när man redan har hittat den perfekta Tröjan (han verkar onekligen brås mer på L än på mig när det kommer till shopping...).

När jag så körde Fred till dagis idag, vad är det första jag ser när jag kommer in i tamburen? Jo där står Märta och Ludvig och väntar och hoppar upp och ner när Fred kommer. Vad Märta har på sig? Givetvis har hon på sig Tröjan. Så det var en av anledningarna till hans besatthet över tröjan. Nu har han och Märta likadana!

torsdag 16 september 2010

onsdag 15 september 2010

Tortyr för att komma ifrån smärtan

En positiv sak Freds nattningstortyr medförde den här kvällen: jag kände inte hur ont jag hade I halsen. Hjärnan hade liksom fullt upp att registrera nagelnypen som skedde på utsidan av halsen.

Japp, det är ett av Freds sätt att somna. Nyp, nyp, nyp. Det är olika det där hur noga vi är att han inte ska nypas under dessa tillfällen. Alltså utgångspunkten är ju att nypning inte ska ske. Men ibland så orkar man liksom inte ta fighten, och de extra minuter den kommer innebära innan han somnar. Idag var en sån kväll. Han fick nypa, och jag slapp ligga och tänka på hur ont jag har i min hals som sagt.

Nu: glass. Det har jag längtat efter sen i morse.

Förövrigt: här höstruskar det för fullt. Ganska mysigt. Kanske blir det rent av en brasa i braskaminen också för att fira höstrusket.

måndag 13 september 2010

Vet ni vad det här är?

En win-win-win-win-situation.

1. Gräset blev klippt. 2. L fick redigt med motion. 3. Fred tycker det är roligt. Jag fick tid inne för mig själv.

söndag 12 september 2010

En trång dusch

När Fred och jag ska ta vår morgondusch är det egentligen lite av ett under att vi får plats i duschen. För det är inte bara vi som ska duscha, det är också en fullvuxen elefant, en tigerhane, en tjur, en zebra och ett litet lamm. Med tanke på blandningen handlar det inte bara om att faktiskt få plats i duschen. Vi måste också se till att tigern inte kommer i närheten av lammet...

lördag 11 september 2010

Nu kommer det mer text i sången

bä, bä ita lamm
ha du ull
da da, täda ban
tätten tull
tönamo tool
lille lille lilleboo

(en strof fattas alltså fortfarande... vi får väl se om det kommer något så småningom)

Hurra!

Kossorna är tillbaks! Och på bilden syns bara en fjärdedel av gruppen.

tisdag 7 september 2010

Dansa kan han sen länge, nu kommer sången

Fred har börjat sjunga. Väldigt roligt. Just nu går han och trudeluttar på "ita lamm, ita lamm, ita lamm - lillelilleboo, lillelilleboo". Det är ungefär det han kan. Men sjunger det gör han.

söndag 5 september 2010

Jag sorterar

Plockar undan. Plockar fram. Rensar ut. Skäker iväg. Kläder kläder kläder. Överallt, och massor. På köpet ruinerar jag mig på plastbackar. Men det blir nog bra i slutändan.

lördag 4 september 2010

Loppis och lite fynd trots allt

Idag har jag och Fred varit på barnloppis (nej, det säljs inga barn där, bara barnsaker och barnkläder) med min lillasyster. Kom dit tjugo minuter efter det hade startat och det var KAOS. Alltså kaos med stora bokstäver. Helt galet. Letade lite tafatt efter fynd, men eftersom jag blir helt apatisk (precis som Fred) när det är mycket folk som alla vill samma sak (fynda) så gick det väl sådär. Hittade någon enstaka tröja, men kom fram till att det var definitivt inte värt att ställa sig i en 20 m lång kö för den, så vi lämnade stället ganska kvickt. Åkte in till Åsa och fikade istället. Gott. Och sen blev det en tur till en loppis ute på landsbygden. En ganska trevlig sådan. Köpte färska ägg, Fred skaffade sig en kossa och systern fyndade en tallrik eller två. Tillbaks mot ursprungsplatsen, barnloppisen, där systern hade sin bil stående. Vi kom dit en halvtimme före stängningsdags och då var det knappt en bil kvar på parkeringen. Så vi gick in igen. Alla de grejer jag hade kikat lite på två timmar tidigare fanns kvar. Och jag fick dessutom plockat på mig lite annat (bland annat en del pyttesmå plagg - det är inte klokt vad små bebisar tydligen är) så det blev en rätt lyckad utflykt ändå. Och jag har lärt mig att man behöver verkligen inte vara på plats strax innan det öppnar. Mycket hellre då strax innan det stänger. Ska försöka komma ihåg detta till den 2 oktober då det är barnloppis här hemmavid.

onsdag 1 september 2010

Ganska smart trots allt

Det är inte så smart att sätta en bröddeg strax innan man sätter in lergrytan (med en stek i) i ugnen. Då blir ju liksom ugnen upptagen för en ganska lång tid framöver. Som tur är kom jag på det innan degen sattes. Så idag är jag ganska smart då med andra ord.

Andra smarta saker jag gjort idag: haft ledig onsdag, sovit middag samtidigt som Fred, tagit in den torra tvätten innan det började regna, cyklat 12 km.