onsdag 28 april 2010

Visst har vi grävt

Vi kom faktiskt igång i söndags och grävde. Och vi grävde och vi grävde och vi grävde. L grävde (något motvilligt) potatisland. Han orkade göra ungefär hälften.

Här har han precis börjat - och tanken är att landet, som inte bara ska innehålla potatis, ska bli så stort som det område de fyra tegelstenarna som ligger i gräset markerar. Jorden är väldigt bra och lättgrävd, landet hamnar på baksidan av ladugården, precis bredvid grannens åker.

Jag grävde ut en rabatt som varit rabatt tidigare också, men som inte blivit omhändertagen på några år. Vår gissning är att de förra ägarna inte var intresserade av trädgårdsarbete. Hur som helst - nu skulle landet grävas runt. Jag grävde ungefär ett spadtag djupt, vände på jorden, sorterade ut massa gamla rötter och bös. Dessutom plockade jag bort den rad stenar som låg mitt i landet. Det verkar tidigare ha varit ett land i två steg liksom. Men om det varit någon höjdskillnad mellan landen så är den sedan länge utplånad, så jag bestämde mig för att ta bort stenarna. Så här såg landet ut när en bit in i grävandet:


Givetvis hade jag experthjälp. Väldig tur, vem annars är bäst på att slänga jord runt omkring sig hela tiden?

När vi kommit en bit på vägen i grävandet insåg jag att det är nog bäst att sätta om stenarna runt landet. L fick rycka in och hjälpa till lite eftersom vissa av stenarna var rätt stora och tunga att hantera. Här är landet färdiggrävt - stenarna runt omkring är omsatta och i landet finns både kogödsel och ny jord:

Så idag var det dags att införskaffa lite perenner att plantera i landet. Jag och Fred gav oss iväg till Landvetter trädgårdsforum för att spana på plantor. Eller ja, jag spanade på plantor och Fred spanade på vatteninstallationer och fiskar. Jag fick köpt en del, Fred fick inte köpt något (även om han nog gärna hade velat ha med sig allt han pillade och kollade på).

När vi kom hem placerade vi ut växterna där vi tyckte att de passade, sen grävde vi ner dem. Det ser lite fattigt ut, men än är inte allt på plats. Dessutom förväntar jag mig att allt ska sprida sig.

Så vad finns då i landet nu? En luktpion, en bondpion, löjtnantshjärtan, purpurviva, akleja, höstanemon, prästkrage och rosenkrage, kärleksört och vintergröna. Dessutom ska jag stoppa in astilbe och lite mer höstanemon.

Nu har vi gett oss på nästa rabatt som ska grävas ut. Mer om det en annan dag.

söndag 25 april 2010

Det var idag vi skulle gräva ja...

Idag är det stora grävardagen hos oss. Eller ja, det var sagt så igår i alla fall. Men eftersom solen lyser med sin frånvaro har vi inte kommit igång med vare sig potatisland eller rabatter än, istället har vi bakat muffins. Man måste ju ha något att fika på om vi nu skulle komma igång med grävningen. Fred tog på sig uppgiften att stapla muffinsformar, skönt för det orkade jag inte göra idag, och frågan är om jag har tillräcklig kompetens på området, jag tror inte att jag staplat muffinsformar tidigare, men Fred klarar skivan! Skönt med kompetent folk hemma.

torsdag 15 april 2010

Sa jag att gårdagen var i det närmaste perfekt?

Sa jag att den lediga onsdagen var helt fantastisk? Sa jag att det var sol? Sa jag att jag blev nedbrottad i mossmattan av en alldeles underbart ljuvlig liten snorig kille? Jag vill ha fler lediga dagar i solen!

Dessutom är det ju snart dags för trädgårdspåtande på allvar. Potatisland som ska grävas, perenner som ska införskaffas, placeras ut och grävas ner, frön som ska pillas ner i jorden. Ja ni vet, massor att göra. Mer lediga dagar i solen behövs definitivt!

onsdag 14 april 2010

Vår gräsmatta

Frågan är om man kan kalla den gräsmatta. Hur många procent gräs måste det vara i mattan för att man ska få kalla den gräsmatta? Dom säger att mossa försvinner om man använder gräsmattan, så vi får väl sikta på att göra det med besked i sommar.

Härliga dag!

Idag är jag ledig. En perfekt dag att vara ledig på, sol sol sol. Jag och Fred har varit ute sen vi kom från affären vid elva. Just nu försöker Fred bryta sig ut från tomten, medan jag fokuserar på att visa vad jag just hittade i diket ute vid vägen. Det är bara ett stånd, men dom är ljuvliga! Strax bredvid slår snart vitsippor ut också.

måndag 12 april 2010

Premiär på cykeln

Det var ju premiär för många olika vårsaker igår. Jag glömde nämna att vi såg två stora feta grodor också. Fred sov tyvärr då, så vi fick inte se hans reaktion på dessa hoppande smådjur.

Dessutom fick vi pumpat cyklar och monterat vår nyinköpta (begagnade) barnstol till cykeln. Fred blev eld och lågor när han såg vad som höll på att hända. Jag fattar inte riktigt varför, för vi har inte cyklat innan, och jag tror inte han har sett någon annan sitta bak på någon cykel heller. Men det var tydligt att han fattade att han skulle sitta därbak och mamma skulle sitta på sadeln. Jag har varit lite orolig inför det där med cyklandet, tänkte att han kanske inte alls skulle gilla det. Men det behövde jag uppenbarligen inte ha några bekymmer för. Sen var det då dags för cykeltur. Och när man cyklar måste man ju ha hjälm. Nästa steg som bekymrade mig lite - hur skulle Fred reagera på hjälmen? Han är normalt väldigt skeptisk till nya huvudbonader. Men det här var inga problem, han sträckte sig efter hjälmen och skulle ha på den på en gång. Kort sagt kan man säga att cykelturen var succé.

Och ni ser ju hur fort det gick. Fred måste till och med hålla i hjälmen så att den inte flyger av.

Utetider är bra tider

Det var inte länge sen jag sa till Fred "tänk när vi kommer hem från dagis och bara kan stanna ute, i vårvädret utan att frysa eller behöva dra på overallen på dagis". Idag gjorde vi just det. Kom hem, gungade, hämtade posten, åkte rutschkana och lekte i sandlådan.

Eller Fred lekte i sandlådan när jag lagade mat. Han satt och öste sand på sig själv samtidigt som han med bekymrad min sa "oj oj oj". Men han sysselsatte sig själv, det är bra.

söndag 11 april 2010

Ingen tvekan längre

Följande har siktats idag som gör att jag konstaterar att det är vår:

  • en STOR humla som ivrigt flyger från blomma till blomma i våra krukplanteringar
  • en svajig fjäril - oklart vilken sort, dock inte citronfjäril
  • en nyckelpiga
  • massor av tussilago, en handfull står nu på vårt köksbord
  • väldigt många fartsugna motorcyklister på bullrande fordon
  • en make som går i T-shirt och konstaterar att "jag fryser inte ens"
  • en middag som alldeles strax ska förtäras utomhus

torsdag 8 april 2010

Nu börjar orden komma

Idag efter maten sjöng vi lite jag och Fred. Han gillar att sjunga. Eller ja, han sjunger inte så mycket han gör rörelser. Hjulen på bussen - sex verser, Vi hamrar och spikar och bygger en bil, Nyss så träffade jag en krokodil - massa rörelser till allt. Så testade jag Lilla snigel, vi har inte sjungit den här hemma innan, men det hade dom uppenbarligen gjort på dagis för helt plötsligt var det inte rörelser, helt plötsligt sjöng han med - "atta ei, atta ei, atta ei" - jag blev väldigt förvånad. Det har inte varit så hemskt mycket ord från honom innan men nu smyger de sig på ett efter ett.

Tänkte mig nu göra en liten lista över ord som Fred faktiskt har. Inte särskilt intressant för gemene man, men jag orkar inte hämta hans babyalbum och skriva upp det där - så jag gör det här istället. Dessutom kan det vara bra att ha en ordlista om man nån gång skulle komma att språka med honom.

Freds ordlista:
Mamma - för ett tag sen var det bara pappa eller pappi, både till mig och L, nu är det mamma, både till mig och L.
Waowao/Wowao - morfar, mormor, farmor och farfar - varför göra skillnad, det är ju nästan samma sak, dessutom används benämningen även om farbror Jonas, ibland får han heta Jiujiu också.
Bui - Buss och lastbil
Blle - bulle men också muffins eller annan kaka.
Blla - moster Gabriella
Lotta - fröken på dagis
Mätta - kompis Märta på dagis
Too - Två kompisar som heter Tor på dagis
Pippi - Pippi Långstrumpdockan och fåglar (jag undrar för övrigt om han är införstådd med att Pippidockan inte är en fågel...)
Titta - förklaring överflödig
- kombineras ihop med valfritt annat ord Blle dä! Mamma dä! Waowao dä!

Dessutom djurläten för kossa (en blandning av muu och buu), ugga (hoho), gris (mrrh), häst (iiih), får (baa), hund (vovo), katt (maau), elefant (schlurrr eller nåt), pipipi (fågel), orm (tssss), spöke (ooooo) tiger/lejon (erhhh eller nåt).

lördag 3 april 2010

På väg hem

"Det är väl bara korkade människor som åker till Gekås på påskafton?" - alltså tyckte vi att vi var smarta som åkte dit just idag. Det var inte fullknökat direkt, men det var inte heller lite folk någonstans. Men vi fick med oss nästan allt vi hade planerat hem. Däribland regnställ och stövlar till Fred, stövlar till L, vattenkokare, elvisp, underkläder och ett cirkuståg inklusive en
elefant.