fredag 27 november 2009

Borta bra men hemma bäst

Sitter på tåget hem från Stockholm, fast resan idag började i Uppsala, men eftersom jag bytte tåg i Stockholm så blir det ju fel att säga att jag sitter på tåget hem från Uppsala... hmm, jaja. I alla fall, jag har varit på konferens i Uppsala sen igår - Mötesplats Open Access 2009 - en väldigt bra konferens faktiskt. Jag åkte upp med Sofia, min kollega som jobbat på BLR precis lika länge som jag (i alla fall som tillsvidareanställd) men nu ska hon dra vidare till andra uppdrag, så det här var liksom vår sista resa ihop som kollegor. Och eftersom jag ska ta över delar av hennes arbetsuppgifter var det bra att få en kickstart i form av den här konferensen.

Nu på tåget hem sitter jag bredvid en lite familj som är på väg ner till Göteborg på släktkalas. Familjen består av mamma, en son på 12-någonting-år och en dotter på 16 år. Modern har blivit ganska dissad av dottern vid upprepade tillfällen, och jag liksom lider med mamman som blir idiotförklarad stup i kvarten bara för att hon frågar om dottern vill ha något att äta, om hon vill dela med sig av sin choklad eller om hon kanske skulle ta och tända ljuset ovanför sin plats när hon sitter och läser. Det kanske är så där att ha tonåringar, undrar just hur Freds idiotförklarande av en annan kommer gå till när det är dags för det. Men en ganska rolig sak som hände var när mor och dotter satt och pratade lite om en klocka dottern hade köpt idag. Klockan var inte inställd på rätt tid och dottern bad mamman fixa detta. "Men kan du inte ställa en klocka?" undrade mamman varpå dottern mumlade någonting och räckte över klockan. Mamman började ställa in klockan och dottern förklarade att hon kunde nästan ställa en klocka, hon visste att man skulle vrida på den där lilla pluppen på sidan för att ställa in minutvisaren, men timvisaren, den visste hon inte hur hon skulle flytta...

Det är nu en timme kvar tills jag är i Göteborg, där får jag vänta en halvtimme på bussen ut på landet, och sen är jag hemma hos familjen klockan halv åtta. Åh, vad det ska bli skönt att mötas av ett "eeejje" när man kliver in genom dörren och två små fötter som kommer springandes (ja förhoppningsvis kommer resten av den lilla kroppen också, annars får jag ta mig ett allvarlig snack med L) och kramar om mina ben som ett tecken på att man vill bli upplyft. Det är himla flott att ha en 1½-åring.

En sista iakttagelse, det är lättare att bli åksjuk på tåget om man sitter med datorn på det lilla bordet, då är datorn fast medan jag gungar lite hit och dit. Har man istället datorn i knät så gungar jag och datorn i takt och illamåendet hålls borta. Jag brukar verkligen inte bli åksjuk på tåg, men just när datorn satt på bordet var det kört för min del.

söndag 15 november 2009

Min dag hittills

Vaknade 6:30 av Fred. Lite segt eftersom det blev sent i säng igår, efter midnatt.

Låg kvar i sängen med Fred som klättrade fram och tillbaks över oss fram till sjusnåret.

Ansökte om sovmorgon till 8:30 med argumentet "du fick ju det igår". Fick sovmorgon beviljad.

Vaknade 8:30 när F och L kom upp för trappan för att väcka mig.

Gick upp och åt frukost.

Plockade undan i köket, rensade diskbänk, sorterade tomma förpackningar till återvinning.

Hämtade upp målade lister och middagsmat från källaren.

Hämtade upp ren, våt tvätt från källaren.

Plockade ner torr tvätt från torkställningen och lade in i lådor.

Hängde upp den blöta tvätten.

Vattnade lite blommor, upptäckte att min orkidé blommar igen. Det trodde jag aldrig.

Ställde ut några växter för att de skulle få lite luftfuktighet idag.

Försökte få Fred intresserad av annat än diskhon och vattenplask. Lyckades.

Bakade chokladmuffins.
Försökte få Fred intresserad av annat än vår besticklåda genom att leka med stapeltorn, blev bortfintad och satt själv och lekte medan han sprang tillbaks en annan väg till köket och besticklådan.

Matade Fred.

Hämtade upp bullar ur frysen och insåg att burken börjar bli tom. Gjorde en anteckning i huvudet om att det är dags att baka snart igen.

Fikade.
Pratade och surfade köksskåpsbeslag.

Bytte blöja på Fred och lade honom att sova i sin säng.

SMS:ade mamma.

Hängde om två tavlor i köket som hamnat lite för högt upp på väggen. Det blev mycket bättre.

Monterade foder runt ett köksfönster.

Sövde om Fred.

Åt en muffins eller två.

Monterade foder rund det andra köksfönstret.

Började foga skarvar i fodren med latexfog.

Hämtade Fred som vaknat.

Fogade klart det första fönstret.

Fixade en illrosa smoothie som mellanmål till Fred. Hallon, äpple och apelsin, yoghurt och lite mjölk. Mix mix. Klart.

Fogade klart det andra fönstret.

Insåg att fogen ska torka i 48 timmar innan den är övermålningsbar. Tappade lite fart. Jag ville ju bli klar med fönstren idag!

Log åt Fred som står i köksfönstret och skriker "Pappa!!" åt L som stod ute på gårdsplan och sågade råspånt.

Pratade fogar och fönsterbräden.

Lagade mat. Gryta på fläskfilé och ris.

Åt mat.

Drabbades av paltkoma, bekämpade den genom att ladda diskmaskinen.

Tröstade Fred som lyckats hamna under en mdf-takskiva.

Städade bort gammalt slipdamm från skåpens ovansida i köket och funderade över vad som skulle skrivas upp på inköpslistan till affären imorgon.

Satte igång Fåret Shaun (barnprogram på SVT Play) på den bärbara datorn åt Fred.

Monterade en hylla att sätta upp i köket och gav sedan direktiv för var den skulle skruvas upp.

Plockade iordning i köket efter dagens alla bravader.

Fick fötterna dammsugna av L som valsade runt med snabeldraken.

Gick ut med soporna.

Nu är klockan halv åtta och F och L är i duschen och jag bloggar.

Sen ska jag lägga Fred och när han sover är det dags att fixa de sista grejerna med enkäten som ska gå ut till våra "kunder" på jobbet imorgon. Några sista förberedelser bara.

Sen får vi se vad kvällen bjuder på. Kanske ett berg stryktvätt, eller ett avsnitt av Grey's Anatomy och soffpös. Vi får se helt enkelt.

torsdag 5 november 2009

Ordning och reda

Det här med att ha bestick i lådor, det är ju helt förkastligt, det inser jag ju nu. Se bara vilken oordning det blir. Man har ju ingen chans alls till överblick. Ordningskonsult F har kommit till min undsättning. Det nya nu är tydligen att förvara besticken i gamla barnmatsburkar.